Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Groningen

Basisschool Nijenstein Zandeweer

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Groningen is basisschool Nijenstein in Zandeweer. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Eddy Lukje (directeur basisschool) en Jan Volbeda (lid Adviescommissie ANWB Fonds).

Op de foto van links naar rechts: Joost gietema, anwb Dennis Roskam anwb , piet panman anwb , Eddy Lukje (Directeur ODBS Nijenstein).
Foto: Nadine de Ruiter

“De verkeersveiligheid rondom de school is slecht. Openbare Dalton Basisschool Nijenstein is een kleine school aan de rand van het dorp Zandeweer. Er is veel verkeersoverlast door zwaar transportverkeer. Beroepschauffeurs hebben niet altijd in de gaten dat ze in de buurt van een school rijden. Verkeersonderwijs voor onze leerlingen is daarom van levensbelang”, zegt Eddy Lukje, directeur basisschool. “Verkeer is een speerpunt op onze school, waarmee we actief bezig zijn. Veel leerlingen komen op de fiets naar school, wel of niet onder begeleiding van de ouder/verzorger. Een aantal kinderen, die buiten het dorp wonen, worden gebracht met de auto. Een verkeersplein is welkom, omdat we veel landbouwverkeer hebben, er weinig verkeerssituaties zijn in ons dorp en de afstand naar de middelbare school groot is.”

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.  

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen