Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beste route auto met caravan

Vraag gesteld door jansenverbeek op 16 juni 2017

Wat is de beste route naar zuidelijk deel (Pacengo) Gardameer. Graag met wegnummers e.d.
Enerzijds vanuit NL, anderzijds vanaf Bodensee (bregenz) Oostenrijk. Stel deze vraag uitdrukkelijk auto met caravan.

Wil de tolheffing pas ter plekke regelen omdat nog niets zeker is vastgelegd, mag aannemen dat dit kan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de route voor auto met caravan naar het Gardameer. De gratis ANWB Routekaarten zijn een handig hulpmiddel om de route uit te stippelen. De kaarten zijn voorzien van informatie over hellingen, welke wegen wel en niet geschikt zijn om met caravan te berijden.

Route naar Gardameer 
Vanuit Nederland is het het beste om met de caravan de Duitse Autobahn af te zakken naar München en dan via de A8, A93 en (inmiddels Oostenrijk) A12 naar Innsbruck om vervolgens de Brenner Autobahn (A13) te volgen en aansluitend de Italiaanse A22 tot aan de zuidkant van het Gardameer.

Vanaf Bregenz is het mogelijk om met de caravan over de A14 en de S16 te rijden (i.v.m. afsluiting van de Arlbergtunnel. Zie foto: is de Arlbergpas ook voor caravans opengesteld), vervolgens de A12 naar Innsbruck en vandaar weer de Brenner Autobahn (A13) en aansluitend de Italiaanse A22 tot aan de zuidkant van het Gardameer.

Voor wie de Arlbergpas niet aandurft met de caravan: Bregenz, A13 naar Bellinzona (dus door de San Bernardinotunnel), A2 naar Chiasso, dan de A9 door Italië naar noordwesthoek Milaan, aldaar A8, en vervolgens A4 naar zuidkant van het Gardameer.

Exclusief voor ANWB-leden