Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

tol in noorwegen

Vraag gesteld door zoeffie51 op 10 juli 2017

moet ik nu nog van te voren tolgeld betalen voor Noorwegen. andere jaren kon ik dat regelen met autopass en visiters payment. maar nu las ik ook dat dat achteraf geregeld wordt zonder bijkomende kosten.
(een boete).
met vr. gr. wim

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over tolgeld in Noorwegen. U vraagt of u tol achteraf kunt betalen.

Ja, het is inderdaad mogelijk om door te rijden:

Bij een verblijf in Noorwegen, is het in feite niet nodig actie te ondernemen. Wie een tolweg nadert, kan gewoon doorrijden zonder te stoppen. Hierbij wordt met camera's boven de weg het kenteken gescand. De rekening wordt vervolgens binnen vier tot zes maanden vanzelf thuisgestuurd. Die tijd is nodig voor de verwerking van de foto's. Voor deze service geldt geen extra toeslag.

  • Bij tolwegen wordt het kenteken van de auto gescand, niet het kenteken van de aanhangwagen of caravan.
  • De rekening wordt gestuurd door Euro Parking Collection (EPC) in Londen. Het kan enkele maanden duren vóór de rekening wordt verzonden. Wanneer de rekening niet binnen de gestelde termijn betaald wordt, volgt een herinnering met een toegevoegde boete van NOK 300.
  • Let op:
    • Het is niet langer nodig tot drie dagen na het passeren van een tolstation te betalen bij een nabijgelegen tankstation. Deze mogelijkheid is sinds november 2014 stapsgewijs afgebouwd.
    • Bij een klein aantal tolstations moet nog handmatig betaald worden. Wie hier niet stopt en betaalt, riskeert een boete van NOK 300.
    • Leasemaatschappijen kunnen administratiekosten in rekening brengen voor doorgestuurde facturen. Informeer hiernaar bij de maatschappij. Het leasevoertuig van tevoren registreren is een andere mogelijkheid.

Voor meer informatie: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/informatie/tol