Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schorsing kenteken bij verblijf in het buitenland

Vraag gesteld door Matholar op 20 april 2017

In de zomermaanden ben ik meer dan 3 maanden met de auto in het buitenland. Nu wil ik mijn kenteken voor die periode laten schorsen. Mag ik met de auto en geschorst kenteken wel in het buitenland rijden of niet? De verzekering wil ik uiteraard gewoon laten doorlopen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U zou uw voertuig willen laten schorsen als u in het buitenland bent. U vraagt of u dan in het buitenland met deze auto wel mag rijden.

Kenteken schorsen
Als u het kenteken schorst is er geen verplichting meer om wegenbelasting te betalen of de auto te verzekeren. Ook de APK verplichting stopt. U geeft aan dat u de auto wel wil verzekeren maar ook met de auto in het buitenland zou willen rijden.

Als u uw kenteken schorst mag de auto niet meer op de openbare weg. Ook niet in het buitenland.

Informatie over het schorsen van uw kenteken vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van Remvloeistof:
Ik denk dat je wel degelijk in het buitenland mag rijden met een geschorste auto. Immers het verkeersregelement geeft als definitie voor de openbare weg, rijkswegen, gemeente wegen, etc. Maar er staat volgens mij nergens wegen in het buitenland. Dit om de eenvoudige reden dat de overheid in Nederland geen enkele bevoegheid heeft in het buitenland. Wel zal je moeten voldoen aan de buitenlandse wet b.v. voor verzekering en APK keuring. Maar dat is b.v. in Frankrijk om de twee jaar en kan je dus (volges mij) met een kort verlopen NL-APK keuring in Frankrijk rijden. Je verzekering wordt niet automatisch geschorst als je auto wordt geschorst. Ik denk dat het antwoord van de ANWB dus niet klopt.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Annemieke Zerdoun:
Schorsen is bedoeld voor het tijdelijk niet gebruiken van uw voertuig. Het voertuig mag niet op de openbare weg komen, ook niet in het buitenland.