Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Italie, in het engels en strafpunten maar geen opvraag van persoonlijke gegevens

Vraag gesteld door Ben L op 11 maart 2018

Afgelopen week ontving ik een boete uit Italië voor het door rood licht rijden op 24 augustus 2017 van 159,24 euro.

Nu weet ik dat het lang kan duren voordat een Italiaanse bekeuring binnenkomt. Mijn persoonlijke gegevens kloppen. Ik twijfel echter aan de echtheid van de brief.

De enveloppe komt uit Zwitserland wat ik opmerkelijk vindt, echter heeft het in noord Italië plaatsgevonden, dus het zou kunnen dat het vanuit Zwitserland is verstuurd.

De brief is in het engels en dat is volgens mij opmerkelijk. Ik heb begrepen dat bekeuringen uit Italië doorgaans in het Italiaans zijn geschreven.

De brief bevat ook geen stempel van de gemeente die de bekeuring volgens de brief heeft opgelegd.

De link die vermeld staat voor het opvragen van een foto functioneert en blijkt een website te zijn die echt is, al ziet het er amateuristisch uit: finaleligure.babyloweb.eu/info
Echter als ik de gegevens invoer die op de brief staan krijg ik de melding dat de gegevens onjuist zijn, ik krijg dus geen foto te zien.

In de brief staat alleen een betaaltermijn van 5 dagen. De brief is echter al verzonden op 2 februari 2018 en heb ik pas vrijdag 9 maar 2018 ontvangen. Op internet lees ik dat er vaak meerdere bedragen vermeld worden afhankelijk van de betaaltermijn.

Aangezien ik door rood licht gereden zou zijn krijg ik 6 strafpunten. Echter heb ik geen aanvullend formulier gekregen met vragen over de bestuurder. Op het internet lees ik dat er dan een bijlage bij zit, welke ik dus niet heb gehad.

Aan het eind van de brief staat tevens dat ik geen bezwaar kan maken op de betreffende brief. Is dat logisch?

Ik heb gister een email gestuurd naar het emailadres dat opgegeven stond op de brief (pmfinaleligure@babyloweb.eu) en een foto opgevraagd. Daarbij heb ik aangevinkt dat ik een lees en een ontvangstbevestiging wil ontvangen. Echter heb ik in de tussentijd nog geen ontvangstbevestiging ontvangen.

Mocht ik daadwerkelijk door rood zijn gereden dan dien ik de bekeuring gewoon te betalen maar ik twijfel te veel over de echtheid van de brief.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete uit Italië ontvangen. U twijfelt aan aan de authenticiteit (echtheid) van de boete. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Verkeersboetes buitenland
Als u een verkeersovertreding begaat binnen Europa dan mogen de autoriteiten van dat land (in dit geval Italië) uw gegevens opvragen bij de RDW. De RDW verstrekt uw persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

Wij hebben nog niet eerder vernomen dat buitenlandse boetes die per post verzonden zijn, nagemaakt zijn en daarbij de correcte gegevens bevatten over tijdstip overtreding, kenteken- en adresgegevens. U kunt in ieder geval de volgende zaken controleren:
  • Uw naam en adres op de bekeuring
  • De vermelding van het juiste kenteken
  • Datum en tijdstip van de overtreding
  • De vermelding van beroepsmogelijkheden
  • De brief is per post verstuurd

Boetes vanuit het buitenland zien er vaak uit als kopieën en bevatten vaak spelfouten door slechte vertalingen naar het Nederlands of engelen. Bij twijfel over de echtheid van de bekeuring kunt u bellen met de instantie die de brief heeft verstuurd. Het telefoonnummer staat op de brief.

Boete uit Zwitserland
Het is niet uitzonderlijk dat boetes verstuurd worden vanuit een ander (naburig) Europees land, Hetzelfe geldt oor de bankrekening waarop het boetebedrag dient te worden overgemaakt.

Gegevens opsturen
Bij bepaalde overtredingen worden er ook strafpunten opgelegd. Hiervoor moet je de gegevens van de bestuurder opsturen. Dit kan door middel van een formulier en/of een kopie van het rijbewijs dat moet worden opgestuurd. Doet u dit niet, dan volgt u een extra boete van circa € 300,- voor het niet verstrekken van de gegevens.

Boete indicatie
Boete voor het door rood rijden bedraagt € 163,-

Betaling
Op de bekeuring staan meestal verschillende bedragen genoemd. Als je binnen 5 dagen na ontvangst van de bekeuring betaalt, mag je het laagst genoemde bedrag betalen. Als je de bekeuring tussen 5 en 60 dagen na ontvangst voldoet, betaal je een hoger bedrag. Als je pas 60 dagen of later na ontvangst van de bekeuring betaalt, moet je het hoogst genoemde bedrag betalen. Het loont dus om de boete zo snel mogelijk te betalen. Betaling is een erkenning van de overtreding, daarmee is de zaak afgedaan. Je kunt dan geen bezwaar meer maken.

Meer lezen over Italiaanse boetes vindt u op onze website.***

Reactie van Ben L:

Beste Micheal,

Bedankt voor je reactie.

Intussen heb ik een reactie ontvangen van de partij die de bekeuring heeft gestuurd. Ze hebben mij kunnen voorzien van een juiste foto waaruit blijkt dat de bekeuring een echte bekeuring betreft.***

Reactie van Michiel Claesen:

Dank voor uw terugkoppeling.