Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

naheffing tol portugal

Vraag gesteld door wiets op 22 februari 2018

In april 2012, net na invoering van tolsysteem ben ik over tolwegen gereden met auto/caravan, zonder een mogelijkheid te hebben gehad tol te betalen. Bij alle locale instanties geweest, niemand wist een mogelijkheid tot betalen. Loop ik nu na 6 jaar het risico dat ik geregistreerd sta met mijn kenteken en alsnog aangehouden kan worden om per omgaande de uitstaande gelden verhoogd met boetes te betalen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Net na invoering van het tolsysteem in Portugal bent u in april 2012 over tolwegen gereden zonder te betalen omdat u die mogelijkheid niet had. U bent vervolgens bij verschillende instanties geweest om te vragen hoe u alsnog kon betalen maar niemand wist daar een antwoord op. U vraagt zich daarom af of u 6 jaar later nog het risico loopt dat u op uw kenteken verhoogde boetes zult ontvangen van de niet betaalde tolgelden.

Verjaring
Er zijn twee verjaringstermijnen. De verjaringstermijn voor de boete die de Portugese overheid kan opleggen voor het niet betalen van tol bedraagt drie jaar. De verjaringstermijn voor de naheffingsvordering voor het niet betaalde tolgeld bedraagt vier jaar (gerekend vanaf de datum van het passeren van de tolhuisjes).

Dus: een vordering tot betaling van een tolboete of naheffing is in uw geval verjaard.

Meer informatie over tol in Portugal: 
Tol in Portugal | ANWB
Tolboete Portugal - Hier moet je op letten | ANWB