Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lengtewaarschuwingsbord in spanje bij langere lengte caravan/auto 12,5 m

Vraag gesteld door Joseph1949 op 9 november 2017

Ik hoorde in spanje dat als je een langere lengte hebt van je combinatie dat je dan een waarschuwingsbord achterop je caravan moet hebben en dat je die in frankrijk weer moet verwijderen omdat dat daar weer verboden is. Klopt dit en waar kan ik zo'n bord kopen?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Het is inderdaad juist dat u in Spanje een dergelijk bord achter op de caravan moet hebben als de voertuigcombinatie langer is dan 12 meter, de zgn. ECE 70-markering. Als een voertuigcombinatie (zoals een auto of camper met een caravan of aanhangwagen) in totaal, inclusief eventuele fietsendrager en dergelijke, langer is dan 12 meter, moeten er achter op de caravan of aanhangwagen twee gele markeringsplaten (50 x 25 cm) met rode rand of één lange gele markeringsplaat (130 x 25 cm) met rode rand worden aangebracht op een hoogte van 50 tot 150 cm boven het wegdek. Ook markeringsplaten met iets afwijkende afmetingen (zoals 56 x 20 cm of 113 x 20) zijn toegestaan, mits deze zijn voorzien van het ECE 70-keurmerk. De markeringsplaten zijn onder meer verkrijgbaar bij allesvoorjetruck.nl en heuts.nl (zoek op 'ECE 70') en bij automaterialenwinkels. Let er bij aankoop op dat het ECE 70-keurmerk (of ECE 70-01) op de platen is aangebracht.
Let op: in Nederland en veel andere landen is het voeren van deze markeringsplaten niet toegestaan, tenzij de toegestane maximummassa van de aanhanger meer bedraagt dan 3500 kg. In Portugal mogen de platen wel blijven zitten.
Zie ook: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/informatie/verkeersregels