Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ITV keuring spanje

Vraag gesteld door vincent1969 op 17 juli 2018

wij hebben een auto op mallorca met spaans kenteken, mag ik zonder ITV rijden. Ik heb wel een afspraak gemaakt voor een keuring

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft op Mallorca een auto met Spaans kenteken. U wilt weten of u mag rijden zonder ITV. U heeft wel een afspraak gemaakt voor een keuring.

De Spaanse tegenhanger van de Nederlandse APK heet ITV (Inspección Técnica de Vehículos).Het is net als de APK in Nederland een wettelijk verplichte keuring.

Situatie in Nederland
In Nederland geldt dat u een boete krijgt als u een ongekeurd voertuig heeft. U mag vanaf het moment dat de APK is verlopen niet meer rijden op de openbare weg. Daarbij is er één uitzondering; tot twee maanden na de vervaldatum van de APK mag u nog rijden naar een APK-keuringsstation. U moet dan wel de APK afspraakbevestiging kunnen laten zien als u tijdens die rit wordt aangehouden.
Verder kan een verlopen APK ook consequenties hebben voor uw verzekeringsdekking als u betrokken raakt bij een ongeval of anderszins schade veroorzaakt.

Deze regels zullen in Spanje niet veel anders zijn.

Ik raad u aan bij uw garage in Mallorca na te vragen wat de precieze consequenties in Spanje zijn als de ITV is verlopen. Zorg ik elk geval voor schriftelijk bewijs dat u een afspraak heeft staan voor de keuring.

Meer informatie over de APK keuring vindt u op onze website.