Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik een milieusticker nodig voor duitsland

Vraag gesteld door Kees enb op 3 juli 2018

Ik ga naar de omgeving van Winterberg , heb ik een sticker nodig

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U gaat naar Duitsland (omgeving Winterberg) en wil graag weten of u een milieusticker nodig heeft.

Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een milieusticker (Umweltplakette) toegankelijk. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven.

Steden met een milieuzone
Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal.

Winterberg valt hier niet onder. Wuppertal en Wiesbaden bijvoorbeeld wel. Of u een milieusticker nodig heeft hangt dus af van welke plaatsen u in de omgeving van Winterberg wilt bezoeken.

Een actuele en complete lijst met de plaatsen waar een sticker verplicht is en welke kleur, is te vinden bij de Duitse overheid (Umweltbundesamt) op umweltbundesamt.de/themen/luft/luftschadstoffe/feinstaub/umweltzonen-in-deutschland. Klik daar op de link Karte: Umweltzonen in Deutschland of Liste der Umweltzonen in Deutschland of hier op gis.uba.de/website/umweltzonen of op gis.uba.de/website/umweltzonen/umweltzonen.php om het kaartje of de lijst te bekijken.

Meer informatie over milieuzones in Duitsland vindt u op onze website.