Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Creditcard Gambia

Vraag gesteld door Jenny en Henk Houtman op 18 januari 2018

Kan in Gambia met bankpas geld uit atm worden getrokken?
Is Mastercard in Gambia te gebruiken?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Er zijn in de toeristische gebieden (de kuststrook in het westen, het achterland en grote steden als Banjul en Serrekunda) veel pinautomaten en met een keuze uit diverse banken. Echter je kunt per keer maar max GMD 3.000 (ca. € 65) opnemen. En voor opname in het buitenland rekenen zowel de eigen bank als de Gambiaanse bank transactiekosten. Dat maakt het relatief duur vanwege het lage opnamebedrag. Maar het kan wel.
Daarom is het beter om contant € of $ mee te nemen. Er zijn veel wisselkantoren, zoals die van Western Union, en de koers is er bovendien beter dan bij pinnen. Ook bij de talrijke bankkantoren kan kontant geld gewisseld worden.
In alle 3-, 4- en 5- sterren hotels kunnen euro’s, ponden en dollars gewisseld worden. Hou er rekening mee dat de wisselkoers bij een hotel altijd ongunstiger is dan bij een bank of wisselkantoor.
Creditcards worden in alle betere hotels (muv enkele 2-en 3-ster hotels) geaccepteerd. Echter daar zit altijd een opslag van 3% transactiekosten op. Ook de betere (en duurdere) restaurants en restaurants in hotels accepteren creditcards. Dit betreft zowel VISA als Mastercard. Amex en Diners worden niet geaccepteerd.
De west-Afrikaanse franc wordt niet geaccepteerd. Gambia heeft haar eigen munt in tegenstelling tot een groep van west-Afrikaanse landen die samen de XOF delen. Toenemend wordt de Euro en het pond door toeristische bedrijven geaccepteerd omdat veel Gambianen en Gambiaanse bedrijven graag over harde valuta’s beschikken.