Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol- en milieuvignetten voor Duitsland, Zwitserland en Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 juni 2023

Wij gaan van de zomer op vakantie naar Italië met de auto. Moet ik hiervoor van te voren al vignetten afschaffen en deze op de auto plaatsen omdat ik door verschillende landen ga rijden. Wij rijden namelijk door Duitsland , Zwitserland en Italië heen.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Opweg naar Italië doorkruist u de genoemde landen. U vraag welke vignetten noodzakelijk zijn en of het beter is die vóór vertrek al in bezit te hebben.

Wanneer u in Duitsland geen centra van grote steden wenst te bezoeken, en het feitelijk alleen een doorgangsland is op weg naar Italië, dan is de Duitse milieusticker niet nodig. Voor Zwitserland heeft u echter wel een tolvignet nodig die u vooraf kunt aanschaffen bij één van de ANWB winkels of ook aan de grens. Maar wellicht is vooraf aanschaffen wel zo handig om geen ongewenst oponthoud te hebben.

Italië heeft tolwegen waar u gemakkelijk met creditcard of bankpas aan de poortjes kunt betalen. Er zijn wel milieuzones maar géén stickers om toegang te krijgen. Die zones vindt u vooral aan de rand van oude en klassieke stadscentra die per definitie niet echt geschikt zijn om daar met de auto te vertoeven. Aan de rand van dit soort centra van vaak toeristische klassieke oude Italiaanse steden zijn veel parkeergelegenheden en is het centrum lopend binnen handbereik. Met de auto tóch binnen zo'n milieuzone geraken levert vaak bij thuiskomst een pittige boete op. Vooral wanneer je meerdere keren die grens bent gepasseerd.

Dus één sticker is noodzakelijk: Het Zwitserse tolvignet.