Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sondermautstrecken in Oostenrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 juni 2023

Met een geldig vignet (linksboven op de voorruit) rijd ik 9 juni Oostenrijk in. Bij Zederhous even de snelweg af voor een wandeling. Bij de afrit moest €7 worden afgerekend bij een onbemand tolstation. Vreemd. Eenmaal weer op weg en 13 km verder de snelweg weer op, moest wederom €7 worden afgerekend bij een tolstation. Wat gaat er hier mis? Heeft de aanschaf van een vignet (1 maand geldig) wel zin?

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

U heeft een bezoek gebracht aan Oostenrijk en hiervoor een Oostenrijks tolvignet aangeschaft. Bij Zederhaus bent u eventjes de snelweg afgegaan om te wandelen in de omgeving. U heeft tot twee keer toe tol moeten betalen à € 7,- per keer. U vraagt zich af wat hier mis is gegaan en of het wel zin heeft om een Oostenrijks tolvignet aan te schaffen.

Zederhaus ligt aan de A10. De A10 is onderdeel van de Sondermautstrecken. Dit zijn delen van het Oostenrijks hoofdwegennet waarvoor apart tol betaald moet worden. Strikt genomen is een tolvignet voor dit traject niet verplicht. Deze trajecten zijn echter lastig te bereiken zonder daarbij gebruik te maken van een ander traject waar wel een tolvignet vereist is. In de praktijk adviseren wij dan ook om een tolvignet voor Oostenrijk aan te schaffen.

Meer informatie over Tol in Oostenrijk kunt u vinden op onze website.