Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones in België en Frankrijk

Vraag gesteld door P. Meijer op 3 april 2023

Hoi, ik ben van plan om vanuit Rotterdam naar de noordkust van Frankrijk te rijden. Mag ik dan over Antwerpen, Brussel en Gent wegens de milieuzones. Zijn deze van toepassing op de E19, E17 ?

Merk: Citroën
Type: Romahome
Bouwjaar: Oud 20+
Brandstof: Diesel

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

U bent van plan om vanuit Rotterdam, via Antwerpen, Brussel en Gent, naar de noordkust van Frankrijk te rijden met uw meer dan 20 jaar oude Citroën. U vraagt zich af of de milieuzones van toepassing zijn op onder andere de wegen E19 en E17.

De E19 en E17 zijn geen milieuzones. Over het algemeen gelden de milieuzones voor de binnenstad van de steden en niet voor de randwegen. De regels voor de lage-emissiezones van Brussel, Antwerpen en Gent lijken sterk op elkaar. Hieronder per stad één en ander in het kort uitgelegd.

Brussel

Het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (19 gemeenten) valt onder de lage-emissiezone (LEZ). De ring (R0) valt hier niet onder, evenmin enkele toegangswegen tot de Ring of tot transitparkings.

Antwerpen

De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever is een lage-emissiezone. De meest vervuilende auto’s mogen dit deel van de stad niet meer in.

Gent

Gent heeft een lage-emissiezone binnen de stadsring R40.

Voor alle drie de steden is het mogelijk om eventueel een dagpas online te kopen. Met een dagpas mag u wel deze steden in. Wanneer u alleen op doorreis naar de noordkust van Frankrijk gaat, kunt u deze zones vermijden. Meer informatie over het aanvragen van een dagpas en informatie over de milieuzones in België vindt u op onze website.

Milieuzones Frankrijk
Denk verder ook aan de milieusticker Frankrijk die u nodig heeft om in bepaalde stadscentra of departementen in Frankrijk te mogen rijden. In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Meer informatie over milieuzones in Frankrijk kunt u op onze website vinden.