Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik ESTA aanvragen als ik in Cuba ben geweest? 

Vraag gesteld door op 8 januari 2023

Ik wil graag een Esta aanvragen. Maar nu lees ik op de website van Esta indien je naar Cuba bent geweest dat je niet in aanmerking komt voor de Visa Wavier-programma. Ik lees op verschillende websites (onder andere Amerikaanse ambassade in Frankrijk) dat dit geldt wanneer je op of na 12 januari 2021 naar Cuba bent geweest. Tijdens aanvraag Esta wordt er geen vraag gesteld over Cuba, wel over andere landen zoals Iran maar daar staat ook heel specifiek bij indien je na een datum bent geweest dat je geen Esta kan aanvragen. Ik wil straks niet het risico lopen dat ik toch met een goedgekeurde Esta geweigerd wordt bij aankomst in VS. Kunnen jullie mij hier wat meer duidelijkheid over geven.
 

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

 

U wilt een ESTA aanvragen voor een verblijf in de Verenigde Staten. U heeft gezien dat wanneer u in Cuba bent geweest op of na 12 januari 2021, u niet in aanmerking komt voor het Visa Waiver programma. U wilt hier graag meer duidelijkheid over.

Visa Waiver programma

Wanneer u op of na 12 januari 2021 in Cuba bent geweest, komt u niet in aanmerking voor het Visa Waiver programma. Sinds deze datum is Cuba door de Verenigde Staten aangewezen als staatssponsor van terrorisme. Dit betekent dat u een visum via de Ambassade van de Verenigde Staten moet aanvragen en u geen elektronische reistoestemming (ESTA) kunt aanvragen.

ESTA

Wanneer u een ESTA heeft aangevraagd en bij aankomst in de Verenigde Staten ziet de douane in uw paspoort middels een stempel dat u toch op of na 12 januari 2021 in Cuba bent geweest, kan de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd worden.

Advies

Ik adviseer u dan ook om tijdig een visum aan te vragen voor uw reis naar of via de Verenigde Staten. De wachttijden kunnen lang zijn. Neem hiervoor contact op met het Consulaat van de Verenigde Staten

Meer informatie over het visum en de reisdocumenten die u nodig heeft, kunt u vinden op onze website.