Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tolvignet voor Oostenrijk en Slovenië, wat te doen?

Vraag gesteld door L. Jeurissen op 28 augustus 2022

Op doorreis via Oostenrijk naar Slovenie heb ik gezien dat je een Oostenrijks tolvignet moet kopen.
Keuze is vignet 10 dagen (of jaar); ik ben 10 dagen in Slovenie en op dag 11 rij ik via Oostenrijk weer terug. Voor louter doorreis wordt het wel prijzig voor 2 doortochten, twee keer een vignet moet kopen. Wat te doen?

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

 

U gaat op doorreis via Oostenrijk naar Slovenië. U bent 10 dagen in Slovenië en rijdt op dag 11 weer terug via Oostenrijk. U vindt het prijzig worden om voor twee doortochten in Oostenrijk een tolvignet te moeten kopen. Daarnaast heeft u ook een tolvignet nodig in Slovenië en vraagt ons wat te doen. 

Veel landen in Europa heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een vignetplicht. Wanneer u met de auto door Europa reist ontkomt u er bijna niet aan. De landen hebben als doel om deze inkomsten te gebruiken voor het onderhouden van de infrastructuur en/of het bouwen van nieuwe wegen. In Nederland kennen wij de wegenbelasting en wordt er slechts op enkele plekken tol geheven. Ieder land kan zelf bepalen of zij tol heffen, mits zij niet in strijd handelen met de Europese regelgeving.

Tolvignet Oostenrijk
Een vignet in Oostenrijk is verplicht. Er zijn vignetten met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. In uw geval zou ik een vignet van 2 maanden adviseren. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken en riskeert u geen tolheffing wanneer u bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden langer in Slovenië dient te blijven. Een andere mogelijkheid is om twee afzonderlijke vignetten van 10 dagen aan te schaffen. Deze optie is goedkoper, echter dient u dan wel twee keer een vignet aan te schaffen. Wanneer u een dag eerder teruggaat uit Slovenië, kunt u het vignet van 10 dagen kopen voor Oostenrijk. Het is uiteraard net wat u prefereert. Meer informatie over tol in Oostenrijk vindt u op onze website.

Tolvignet Slovenië
Ook voor Slovenië is een tolvignet verplicht. U geeft aan dat u 10 dagen in Slovenië bent. Ik adviseer u dan om een vignet met een geldigheidsduur van 1 maand aan te schaffen. Op onze website vindt u meer informatie over tol in Slovenië