Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Route Spanje naar Frankrijk zonder winterbanden?

Vraag gesteld door op 13 oktober 2022

Ga na 1 november vanuit Barcelona naar Nederland. Vraag is of er een route is door Frankrijk waar winterbanden e/o sneeuwkettingen NIET verplicht zijn

 

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

 

Na 1 november wilt u vanuit Barcelona, via Frankrijk, terug naar Nederland rijden. U vraagt zich af of er een route via Frankrijk mogelijk is, waar winterbanden en/of sneeuwkettingen niet verplicht zijn.

Het is niet mogelijk om na 1 november 2022 vanuit Spanje naar Nederland te rijden zonder winterbanden en/of sneeuwkettingen. U bent verplicht om op winterbanden te rijden, tenzij u sneeuwkettingen meeneemt in de auto. Dit geldt voor de periode van 1 november tot en met 31 maart. Voor de volgende berggebieden in Frankrijk geldt deze verplichting: Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica. Wanneer u vanuit Spanje terugreist naar Nederland, reist u altijd via de Pyreneeën.

In de rest van Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, echter wordt wel aangeraden om winterbanden te gebruiken tijdens winterse omstandigheden. Een andere mogelijkheid is om sneeuwkettingen in de auto mee te nemen. Deze mogen alleen gebruikt worden op met sneeuw of ijs bedekte wegen. Wanneer u zich niet houdt aan deze regels, bent u in overtreding. U kunt hiervoor beboet worden.

Meer informatie over winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk vindt u op onze website.