Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met de brommer op vakantie

Vraag gesteld door K. Hannessen op 21 september 2022

Kan ik met mijn brommer in Duitsland, Polen, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk reizen? Ik heb een Sym Fiddle II met geel kenteken. Bouwjaar 8-2019. Ik heb geen autorijbewijs.
Ik heb nu ongeveer een jaar mijn brommerrijbewijs. Ik hou er veel van om ongeveer 150 km op een dag te rijden en op die manier vakantie te vieren. Zo ging ik in etappes naar Zuid-Limburg, Rotterdam en Wijk aan Zee. Ik geniet daar enorm van. Mijn zoon (14 jaar) ging tijdens de reis naar Zuid-Limburg ook mee. Wij vinden dat heel mooi samen in combinatie met bijvoorbeeld wandelingen maken. Ik zou ook op bommervakantie willen naar de bovengenoemde landen (waarschijnlijk volgend jaar, maar misschien ook al in dit jaar). Vandaar mijn vraag.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert


U overweegt met uw bromfiets door Duitsland, Polen, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk op vakantie te gaan. U vraagt ons of dat mogelijk is.

Ik kan me voorstellen dat u het een leuke manier vindt om op reis te gaan, zeker in combinatie met mooie wandelingen.

Geen routeplanner voor bromfietsen 

Helaas is het lastig antwoord op uw vraag te geven. Er bestaan wel routeplanners voor de auto of voor de fiets, maar niet voor bromfietsen. Zowel bij gebruik van de autorouteplanner of de fietsrouteplanner kunt u wegen tegenkomen waar u niet mag rijden met de brommer. Maar wellicht vindt u het juist een uitdaging om ter plekke te puzzelen (wellicht met hulp de lokale bewoners) om een route te vinden die toegestaan is voor bromfietsers.

Als u via Google zoekt vindt u wel wat bromfietsroutes gemaakt door individuen. De kwaliteit daarvan kunnen wij echter niet beoordelen.


Verkeersregels voor bromfiets

Opr de ANWB landeninformatie kunt u per land de verkeersregels voor bromfietsen vinden. Deze kunt u per land lezen bij ‘verkeersregels’ onder het kopje bromfiets en snorfiets. Zie bijvoorbeeld voor Duitsland deze pagina: Verkeersregels in Duitsland

Ik hoop u iets verder op weg te hebben geholpen en dat het u lukt geschikte routes te vinden.