Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Medicatieverklaring, milieusticker en corona Denemarken

Vraag gesteld door B. Stegeman op 20 juni 2022

Wij gaan 5 aug-13 aug op vakantie naar denemarken. Vakantiepark skallerup seaside resort.

omtrent de corona, is het verstandig om ons nog extra te boosteren? ivm het toenemende gevallen?
Mijn zoon slikt medicijnen voor zijn adhd, is dan een verklaring van de huisarts verplicht?
Hebben wij een vignet en een milieusticker nodig?

Antwoord van Mandy

Antwoord van Mandy

ANWB Expert


In augustus gaat u op vakantie naar Denemarken. U heeft verschillende vragen betreft corona, een doktersverklaring voor de ADHD-medicijnen van uw zoon, en de noodzaak van een vignet of milieusticker. Ik zal uw vragen per onderwerp beantwoorden.

Booster coronavirus

U vraagt zich af of het verstandig is om u nog eens extra te boosteren tegen het coronavirus, nu het aantal besmettingen toeneemt. Helaas is het lastig te voorspellen hoe de coronasituatie zich zal ontwikkelen, waardoor ik u niet van een juist advies kan voorzien.

Op het moment van schrijven gelden er geen coronamaatregelen in Denemarken. U heeft geen coronabewijs nodig om het land in te reizen, of om toeristische faciliteiten te bezoeken. Maar, wanneer de coronabesmettingen verder toenemen, is het reëel dat de maatregelen worden aangescherpt. Op het moment van schrijven zijn hier nog geen uitspraken over gedaan door de Deense overheid.

Ik adviseer u de ANWB Reiswijzer en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Ook raad ik u aan om uw aan te melden voor Reiswijzer-updates. Zodra de coronamaatregelen in Denemarken wijzigen, sturen wij u een e-mail.

Schengenverklaring medicatie

U vraagt zich af of u een verklaring van de huisarts nodig heeft voor de ADHD-medicatie van uw zoon. Dit is inderdaad het geval.

Wanneer u reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals ADHD-medicijnen, heeft u een Schengenverklaring of een medische verklaring nodig. Welke verklaring u nodig heeft hangt af van het land waar u naar toe reist.

Denemarken is een Schengenland. Daarom moet u in uw geval een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. Na invullen dient u deze verklaring door uw huisarts te laten ondertekenen. Vervolgens stuurt u deze op na het CAK voor goedkeuring. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig.

Meer informatie vindt u bij de Rijksoverheid of bij het CAK.

Milieuzones Denemarken

U vraagt zich af of u een milieusticker of -vignet nodig heeft in Denemarken. Dit is niet het geval. Wel gelden er beperkingen in Aalborg, Aarhus, Kopenhagen, Frederiksberg en Odense voor bestelwagens en zware voertuigen rijdend op diesel. Vul het kenteken van het voertuig hier in om na te gaan of registratie nodig en mogelijk is.

Meer informatie vindt u op onze website. Bovendien vindt u in onze reisvoorbereiding nog meer praktische informatie voor uw vakantie in Denemarken.