Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoogte aanhangwagen in tol betaling?

Vraag gesteld door R. Hansen op 22 juni 2022

Wij gaan naar Frankrijk en hebben een tolbadge. Nu hebben we ook een aanhangwagen. Ik meen me te herinneren dat je tol betaald naar de hoogte van de aanhangwagen. Klopt dit of weten jullie hoe dit zit?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U gaat dit jaar naar Frankrijk en maakt gebruik van de tolbadge. U wilt dit jaar een aanhangwagen meenemen. U meent zich te herinneren dat het toltarief afhankelijk is van de hoogte van de aanhanger. U wilt graag weten of dit juist is.

Tol categorieën

Frankrijk hanteert verschillende tol categorieën op basis waarvan het tolbedrag wordt berekend. De indeling in een categorie is hoofdzakelijk afhankelijk van het hoogste punt van het voertuig of de voertuigcombinatie en het gewicht van het motorvoertuig.

Categorie 1 of 2

Personenauto’s met of zonder aanhangwagen, waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter bedraagt (gemeten vanaf de grond) vallen in categorie 1. Als het hoogste punt hoger dan 2 meter bedraagt, maar minder dan 3 meter valt men in categorie 2. De tolbadge kan alleen gebruikt worden voor voertuigen en voertuigcombinaties die in klasse 1 of 2 vallen.

Zware en hoge voertuigen en motoren

Voertuigen met een maximum toegestane massa van meer dan 3500 kg vallen in categorie 3 of 4. Motoren en trikes vallen in categorie 5.

Automatische herkenning

De detectiepoorten op de tolweg herkennen automatisch in welke tol categorie uw voertuig of voertuigcombinatie valt.

Conclusie

Bij het bepalen van de juiste tol categorie wordt gekeken naar het hoogste punt van het voertuig of de voertuigcombinatie. Zolang het voertuig of de voertuigcombinatie in tolcategorie 1 of 2 valt, kunt u gebruik maken van de tolbadge en wordt automatisch de juiste tol categorie toegepast.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina's Tariefklasse tol Frankrijk - In welke categorie valt jouw auto? en Veelgestelde vragen tolbadge.