Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies voor tolvignet Oostenrijk tijdens doorreis naar Tsjechië

Vraag gesteld door P. van den Boogert op 21 augustus 2022

Ik rij binnenkort naar Tjechie. Over Passau. En steek dan een stukje door Oostenrijk.  Adiviseren jullie een tolvignet voor Oostenrijk?
Het kan zomaar zijn, dat ik door omstandigheden over een andere route geleid wordt.

Tolvignet voor Tjechie heb ik al aangeschaft.

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert


U wilt weten of een tolvignet voor Oostenrijk nodig is wanneer u via Passau in Oostenrijk op doorreis gaat naar Tsjechië.

Tolvignet Oostenrijk

Afhankelijk van de route die u door Oostenrijk rijdt, dient u tol te betalen. Op de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) is een tolvignet verplicht. Sondermautstrecken zijn delen van het Oostenrijkse hoofdwegennet waarvoor apart tol betaald moet worden. Hiervoor is een vignet strikt genomen niet verplicht. Deze trajecten zijn echter lastig te bereiken zonder daarbij gebruik te maken van het hoofdwegennet waar een tolvignet wel verplicht is.

Advies

Persoonlijk zou ik u adviseren om een tolvignet voor Oostenrijk aan te schaffen. Wanneer er bijvoorbeeld wegafsluitingen en/of wegomleidingen zijn, komt u niet voor verrassingen te staan. Met behulp van camera’s wordt er gecontroleerd of een automobilist over het verplichte tolvignet beschikt. Wanneer u niet in het bezit bent van een tolvignet, riskeert u een boete van circa € 120. Op onze website vindt u bij de reisvoorbereiding Oostenrijk meer informatie hierover.