Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzone Barcelona Spaanse milieusticker

Vraag gesteld door op 7 maart 2022

Wij hebben een appartement geboekt eind april in Barcelona die binnen de milieuzone valt. Mijn auto is diesel euronorm 5 en een duitse groene milieusticker. Volgens de greenzone app heb ik geen toegang. Is er een manier om toch met mijn auto daar te komen? Of wat zou een andere oplossing zijn? 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een appartement geboekt in Barcelona dat binnen de milieuzone valt. U heeft een diesel met Euronorm 5 en een groene Duitse milieusticker.
Op onze website vindt u informatie over de milieuzone in Barcelona. (https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/milieuzones)

Spaanse milieusticker + alternatieven voor in buitenland geregistreerde voertuigen
De Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) is niet te verkrijgen voor in het buitenland geregistreerde voertuigen, maar de Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig. Op sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen.

Voor in Spanje geregistreerde voertuigen zijn er vier Spaanse milieustickers (distintivos ambientales):

  • Blauw - 0: geen uitstoot.
  • Groen-blauw - eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.
  • Groen - C: benzineauto's geregistreerd in 2006 of later; dieselauto's geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
  • Geel - B: benzineauto's geregistreerd in 2000-2005; dieselauto's geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.
  • Voor overige voertuigen is er geen sticker.

Antwoord
Uit deze opsomming volgt dat dieselvoertuigen (met Euronorm 4 of 5) die geregistreerd zijn in de periode 2006-2013 in aanmerking komen voor een (gele) Spaanse milieusticker. Op grond van het overzicht sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml komt dit overeen met (o.a.) de groene Duitse milieusticker. Als uw auto geregistreerd is tussen 2006-2013, mag u met de groene Duitse milieusticker de milieuzone in.  

De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag (Catalaans: de dilluns a divendres) van 7 tot 20 uur. Het weekend kunt u de milieuzone dus wel in zonder milieusticker.