Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dodehoek sticker Frankrijk voor camper met aanhanger

Vraag gesteld door P. Verhulst op 1 maart 2022

Is het in Frankrijk verplicht om dodehoekstickers toe voeren als je met een Camper (3400 kg max massa) en een aanhanger van 750 kg max massa door het land reist? Zo ja, waar dienen deze dan geplaatst te worden?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert


U wilt weten of u in Frankrijk dodehoekstickers moet voeren als u met een camper met aanhangwagen reist en waar de stickers dan geplaatst moeten worden.

Toegestane maximummassa > 3500 kg

Sinds 1 januari 2021 is in Frankrijk een wet van kracht die bepaalt dat er dodehoekstickers moeten worden aangebracht op alle voertuigen, ook buitenlandse, met een toegestane maximummassa van het voertuig van meer dan 3500 kg. De toegestane maximum massa van het voertuig is het gewicht van het lege voertuig plus het gewicht van de maximale belading. In de Franse wetgeving hebben wij niet kunnen vinden dat in geval van een voertuigcombinatie (in uw geval camper + aanhangwagen) de toegestane maximummassa van deze twee moet worden opgeteld.

Dus, als de toegestane maximummassa zoals u schrijft, voor uw camper minder dan 3500 kg is, hoeft u in principe geen dodehoekstickers op de camper te plaatsen. Het is echter in de geest van de wet wellicht wel aan te raden. Hiermee laat u zo goed mogelijk uw zichtbaarheid en juiste intentie zien. De stickers zijn ‘magnetisch’ en kosten maar enkele euro’s. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij tankstations in het grensgebied en online.

Waar plakken?

Op de camper gaat het om drie stickers; twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig. En één sticker aan de achterzijde: rechts van het midden op 90 tot 150 cm boven de grond. Mocht dit technisch niet haalbaar zijn, dan mag de sticker ook op andere plek bevestigd worden. Naast de drie stickers op de camper, zou u ook nog een extra sticker ergens op de achterzijde van de aanhanger kunnen bevestigen.

Meer informatie vindt u op onze pagina's over Verkeersregels in Frankrijk en Dodehoeksticker in Frankrijk verplicht