Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BE rijbewijs nodig?

Vraag gesteld door op 30 januari 2022

Wij gaan een caravan huren maar vragen ons af of we hier een BE Rijbewijs voor moeten hebben.

Caravan is 1350 KG (zonder lading)
We gaan deze trekken met Alfa 159 1.9 JTS
Kenteken 12SRZZ

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U gaat een caravan huren waarvan het onbeladen gewicht 1350 kg is. U heeft een Alfa 159 1.9 JTS. U vraagt zich af of u voor deze combinatie een rijbewijs BE nodig heeft.

Rijbewijs B

Met rijbewijs B mag u ook in een auto rijden met een aanhangwagen. Voorwaarden: De aanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 750 kg of het totale gewicht van de auto plus aanhangwagen mag niet meer zijn dan 3500 kg. Kijk wel goed op het kentekenbewijs naar het gewicht wat uw auto mag trekken.

Rijbewijs B+

Met rijbewijs B+ mag u in een auto met aanhangwagen rijden. Voorwaarden: Het totale gewicht van de auto plus aanhangwagen mag niet meer zijn dan 4250 kg.

Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE mag u in een auto met aanhangwagen rijden. Voorwaarden: De aanhangwagen is maximaal 3500 kg. Kijk wel goed op het kentekenbewijs naar het gewicht wat uw auto mag trekken.

Conclusie

Volgens de gegevens van de RDW is voor uw auto de maximum massa voor het samenstel 3500 kg. Dit is toegestaan met het B-rijbewijs. Meer informatie over caravantrekker vindt u op onze website.

Vuistregel voor gewichtsverhouding: de 75% -regel

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is essentieel voor een goede wegligging. De auto-caravan-combinatie is stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. De ANWB adviseert het volgende: belaad de caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto (=gewicht auto + 300 à 325 kg voor twee volwassenen, twee kinderen en bagage). Meer informatie vindt u op onze pagina over gewicht en laadvermogen.