Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Duitsland verplicht?

Vraag gesteld door A. Rijpers op 11 november 2021

Moet ik winterbanden op mijn auto hebben of is sneeuwkettingen meenemen ook goed genoeg?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U gaat binnenkort naar Hochsauerland in Duitsland. U wilt weten of u winterbanden onder uw auto moet hebben of dat u kunt volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.

In Duitsland geldt het volgende:

Winterbanden

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Als u bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeert u een boete, maar als u dan bovendien een opstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. En als u een ongeval veroorzaakt bij winterse omstandigheden terwijl u op zomerbanden rijdt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen kunnen in bergachtige gebieden bij winterse omstandigheden verplicht zijn als dat staat aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.

Conclusie

Het meenemen van sneeuwkettingen naar Duitsland is niet genoeg. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht. Of er komend weekend sprake zal zijn van winterse omstandigheden, kunt u via de weerberichten in de gaten houden.

Meer informatie over sneeuwkettingen en winterbanden in Duitsland: