Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reisverzekering corona

Vraag gesteld door op 26 december 2021

Volgend jaar willen we een camper reis naar Alaska boeken. We willen deze boeken via Tioga tours. we vliegen dan naar Whitehorse in Canada en rijden met de camper naar Alaska. Hoe zit het met het annuleren van de reis vanwege corona maatregelen als blijkt dat Canada wel toegankelijk is maar de VS niet. Tioga tours zegt dat de reis dan niet geannuleerd kan worden en wij in Canada moeten blijven. Terwijl de door hun aangeboden reis wel voor het grootste deel Alaska aandoet. Klopt dit juridisch gezien? En wat is uw advies in deze aangezien ons hoofddoel Alaska is. Maakt het nog verschil als wij bij hun excursies en/of overnachtingen bijboeken in Alaska?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt volgend jaar een camperreis naar Alaska boeken. U vliegt naar Canada om van daaruit (ook) naar Alaska te gaan. U wilt weten of u de reis kosteloos kunt annuleren als blijkt dat Canada wel en Alaska niet toegankelijk is vanwege coronamaatregelen in de Verenigde Staten.

Ik begrijp uit uw vraag dat u een vliegreis en camper wilt boeken. Als Canada wel toegankelijk is en Alaska vanwege coronamaatregelen niet, dan kunt u niet zonder meer kosteloos annuleren.

Als de vliegreis kan worden uitgevoerd en de camper is beschikbaar, kan de reisorganisatie de overeenkomst nakomen. U hebt immers alleen een vliegreis en camper geboekt. U kunt dan niet kosteloos annuleren. Dit kan anders zijn als u voor uw reis ook kampeerplaatsen vooraf zijn geboekt. U kunt wel in overleg met de reisorganisatie proberen tot een andere oplossing te komen, bijvoorbeeld het omboeken van de reis naar een later moment. Wanneer de reisorganisatie de reis annuleert, dan heeft u recht op terugbetaling van de reissom.

Veel landen, zo ook Canada en de Verenigde Staten, hebben toegangseisen gesteld aan buitenlanders, zoals een vaccinatiebewijs, herstelverklaring of bewijs van een negatieve coronatest. Als u niet aan één van deze eisen kunt voldoen, dan zijn de kosten van annulering voor uw eigen rekening. U bent hier namelijk zelf verantwoordelijk voor. Dit geldt ook als u onverhoopt corona krijgt. Mogelijk kan een annuleringsverzekering dan uitkomst bieden.

Aangezien de ontwikkelingen rondom COVID-19 onzeker zijn en ook de coronamaatregelen vaak wijzigen, raad ik u aan om niet al te ver voor vertrek de reis te boeken.   

Meer informatie over corona en reizen naar het buitenland kunt u lezen op onze website.