Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hond mee naar Turkije

Vraag gesteld door op 9 oktober 2021

Welke hondenrassen (en look-alikes) mogen niet Turkije in? Sommige vliegmaatschappijen weigeren bepaalde soorten honden, maar de officiële regels van het land kan ik niet vinden.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw vraag is welke hondenrassen niet mogen worden meegenomen naar Turkije. En wat zijn de officiële regels van het land?

Verboden honden

Het meenemen van de pitbull terriër is verboden.

Turkije is een matig hondvriendelijk land. Er zijn wel appartementen te vinden waar een hond welkom is. Honden worden in Turkije alleen als waakhond of soms als hulphond gebruikt. Het is geen gewoonte een hond binnenshuis te hebben. Hierdoor kijkt de Turkse bevolking anders tegen honden aan dan wij gewend zijn.

De vereisten voor het meenemen van een hond zijn redelijk complex, en de lange reis en de hitte kan het plezier voor de huisdieren behoorlijk verminderen.

Identificatie

Voor de hond heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.

Gezondheid

Honden en katten moeten ten minste 4 maanden voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar).

Er moet minimaal 30 dagen na de vaccinatie en minimaal 3 maanden voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. De uitslag moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.

Let op: De chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).

Je hebt voor Turkije een gezondheidsverklaring nodig van maximaal 4 maanden oud. De verklaring moet gelegaliseerd worden via de afdeling CoA van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (nvwa.nl). Je kunt een afspraak maken online of via 0900-0388 (€ 0,20 per gesprek + gebruikelijk tarief).

Aangeraden wordt je huisdier door de dierenarts te laten behandelen tegen teken en wormen, laat dit aantekenen in het EU-dierenpaspoort en op de gezondheidsverklaring.

Honden en katten hoeven in Turkije niet in quarantaine. Turkije is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.

De temperatuur kan in Turkije flink oplopen in de zomer. Een hond kan daardoor snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor voldoende water en afkoeling.

Huisdieren en vervoer

De Turkse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een hond of kat in de auto. Je kunt daarom het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WvW 1994). Volgens dit artikel mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.

In Turkije kan een hond of kat in het vliegtuig of op de boot ingecheckt worden als handbagage of voor een speciale vrachtruimte.

Jonge dieren

Dieren jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten.

Bijzonderheden

Als u met de auto reist denk er ook aan de regels van de landen te bekijken waar u doorheen reist richting Turkije.

Deze informatie is te vinden in onze landeninformatie.