Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geflitst in Frankrijk

Vraag gesteld door R. Laros op 9 augustus 2021

Wij komen thuis vanuit Frankrijk en nu liggen er 2 boetes op de mat vanuit een gebied waar op vakantie zijn geweest. Wij hebben ons uiteraard aan de naar ons bekende maximale snelheid gehouden, want je bent tenslotte op vakantie. En ik had ook Flitsmeister aan staan en de navigatie met de maximale snelheid erop. Toch krijgen wij een boete op een weg waar je volgens de borden de navigatie 90 mocht. De overtreding is 1x 84 en 1x 87  km/pH hoe kunnen wij dit het beste aanvechten? Ik ben er van bewust dat flitsmelders verboden zijn in Frankrijk.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft 2 boetes uit Frankrijk ontvangen voor het overtreden van de maximum snelheid. U bent van mening dat u zich netjes aan de snelheid heeft gehouden. Volgens de navigatie was dit ook zo en daarom wilt u deze boetes aanvechten. Het is vervelend dat je denkt je netjes aan de maximumsnelheid te houden en dan toch 2 boetes op de mat te vinden.

Snelheid op Franse wegen 

De snelheden in Frankrijk zorgen nogal eens voor verwarring. Zo mag je op wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en onder middenberm 80 km per uur rijden. Op wegen zonder middenberm en twee rijstroken per richting geldt een hogere maximum snelheid van 90 km per uur. Bij neerslag wordt dat ook teruggebracht naar 80 km per uur. Het is goed mogelijk dat ook de navigatie een verkeerde snelheid heeft aangegeven.

Snelheidsovertreding op wegen met een maximumsnelheid vanaf 50 km per uur

Bij een snelheidsovertreding van 1 tot 20 km per uur is de boete bij betaling binnen 46 dagen €45. Dit is een verlaagde boete. Betaal je binnen de periodevan 47 tot 76 dagen, dan is de boete voor deze overtreding €68, de officiële sanctie. Als je niet betaalt dan wordt de boete verhoogd naar €180.

Franse website, ANTAI

De Franse overheid heeft een duidelijke en betrouwbare website in het Nederlands waar je alle informatie kunt vinden over je boete. Hier staat onder andere een vertaling van de boete, informatie over de betaling en de bezwaarprocedure. Zie hiervoor:  www.antai.gouv.fr

Conclusie

Ik raad u aan om de verlaagde boete te voldoen als u niet kunt bewijzen dat u de overtreding niet hebt begaan. Het aantekenen van bezwaar brengt het risico met zich mee dat u in het ongelijk wordt gesteld en dat het bedrag wordt verhoogd. Ook de proceskosten zult u moeten betalen. De ervaring is dat dit een aanzienlijke verhoging kan zijn.

Meer informatie: