Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto naar Parijs

Vraag gesteld door R. Zelders op 13 augustus 2021

Ga met auto naar Parijs. Wat moet ik meenemen/regelen qua vignetten oud? Het is een diesel en gaat om buurt van Notre Dam.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een vraag over de milieusticker voor Parijs.

Op onze website kunt u per land lezen welke regels er zijn t.a.v. milieuzones: Milieustickers en milieuzones in Europa | ANWB.

Frankrijk kent permanente en tijdelijke milieuzones. Er zijn stickers in zes categorieën: 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). De categorie wordt bepaald door het type voertuig (auto, motor, bromfiets, enzovoort), de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig.

  • De groene sticker is voor de schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof). Deze voertuigen hebben altijd toegang in elke milieuzone.
  • Voertuigen op lpg komen in aanmerking voor een paarse sticker, ongeacht het bouwjaar.
  • De meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto's geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker.  

In Parijs is een permanente milieuzone, die van kracht is tussen 8 en 20 uur op doordeweekse dagen, uitgezonderd Franse feestdagen. In de zone mogen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 rijden (dus niet 4 en 5). De zone wordt met borden aangegeven. Zie meer informatie op onze website onder het kopje ‘Parijs’. 

De milieusticker is alleen online te verkrijgen via de officiële website certificat-air.gouv.fr. Klik op 'Simulation' op certificat-air.gouv.fr of zie certificat-air.gouv.fr/docs/tableaux_classement.pdf om te kijken in welke categorie uw auto valt.