Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met de auto van Amerika naar Canada

Vraag gesteld door D. Baumgarten op 20 mei 2021

Ik reis in september per vliegtuig naar New York. Vervolgens ben ik van plan om een auto te huren en naar familie in Canada te rijden. Later rijd ik weer terug naar New York om weer terug naar Nederland te vliegen.
Klopt het dat ik dan een ESTA moet aanvragen voor de VS, maar geen ETA nodig heb voor Canada?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt met het vliegtuig naar New York (Verenigde Staten) reizen en daar vervolgens met een huurauto (ook) Canada bezoeken. U wilt graag weten of u in dat geval ook een ETA of reisvisum voor Canada nodig heeft of alleen een ESTA voor de Verenigde Staten hoeft aan te vragen.

Canada
Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 6 maanden in Canada. Toeristen die met het vliegtuig naar Canada reizen moeten wel een eTA (elektronische reisvergunning) aanvragen. Dit geldt ook voor toeristen op doorreis via Canada. De aanvraag kan eenvoudig via de website van de Canadese overheid.

Verenigde Staten
Een visum is niet nodig bij een bezoek van maximaal 90 dagen. Deze afspraak valt onder het 'Visa Waver Program'. Reizigers die onder het Visa Waver Program naar de VS reizen moeten zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. De aanvraag van deze elektronische reisvergunning (ESTA) bestaat uit het invullen van een vragenlijst via esta.cbp.dhs.gov/.

I-94 formulier
Om vanuit Canada over land naar de Verenigde Staten te reizen moet u mogelijk het I-94 formulier invullen. Zie: I94 - Official Website (dhs.gov). U kunt een I-94 formulier tot 7 dagen voor binnenkomst in de Verenigde Staten online invullen. Dit formulier zorgt ervoor dat de grensformaliteiten voorspoediger verlopen. Een I-94 formulier wordt automatisch aangemaakt, wanneer u per boot of per vliegtuig de Verenigde Staten binnen komt. Dit formulier kan opnieuw gebruikt worden wanneer u de Verenigde Staten over land binnenkomt.

Conclusie
Het is niet nodig om een ETA aan te vragen voor het verblijf in Canada. Het is mogelijk om met de ESTA, binnen de 90 dagen, vrij te reizen tussen de Verenigde Staten, Canada (alleen via land of over zee), Mexico en Caribische eilanden. Voor reizigers die met het vliegtuig Canada binnenkomen vanuit de Verenigde Staten geldt dat wel een Electronic Travel Authorization (eTA) moet worden aangevraagd.

Graag verwijs ik u voor verdere informatie naar de landeninformatie op onze website.