Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Omboeken reis door luchtvaartmaatschappij ivm inreisverbod vanuit China

Vraag gesteld door op 5 februari 2020

Wij hebben vliegtickets geboekt (op 16-09-19) naar de Filippijnen (Manilla) met heenreis op 22 februari 2020 en de terugreis op 22 maart 2020 bij China Southern Airlines via Gate1.nl. Deze vluchten hebben vanuit Amsterdam naar Manilla zowel op de heen- als de terugvlucht een stop en overstap in Guangzhou (CAN) in China. Er geldt in de Filippijnen een inreisverbod vanuit China t/m 29 februari 2020.

Moet Gate1.nl en/of China Southern Airlines deze reis omboeken via een andere tussenstop of kan ik deze reis kosteloos annuleren?

Zowel Gate1.nl als China Southern Airlines heb ik benaderd maar hebben tot op heden geen gehoor gegeven. Wat moet ik doen, ook als zij geen gehoor blijven geven? Want ik wil de reis wel doorgang laten vinden ivm geboekte accommodaties en rondreizen. Mijn reis- en annuleringsverzekering Univé zegt hier geen dekking voor te geven. Kan ik anders elders tickets boeken via een andere route?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een reis geboekt naar de Filipijnen met een overstap in China. Voor de Filipijnen geldt een inreisverbod voor alle personen die recent in China zijn geweest. U vraagt zich af of de verkoper van het ticket of de luchtvaartmaatschappij verplicht zijn de reis om te boeken of dat u de reis kosteloos kunt annuleren. Ook wilt u graag weten wat de gevolgen zijn als u andere tickets boekt via een andere route.

Omboeken reis door verkoper of luchtvaartmaatschappij

U bent met de verkoper overeengekomen dat zij bemiddelen in het sluiten van een vervoersovereenkomst met een luchtvaartmaatschappij. Met de luchtvaartmaatschappij heeft u een vervoersovereenkomst. De verplichting uit deze overeenkomst voor de luchtvaartmaatschappij is dat zij u van Amsterdam naar Manilla vervoeren. Door het inreisverbod dat geldt voor de Filipijnen, kan de luchtvaartmaatschappij zijn verplichting uit de vervoersovereenkomst, althans niet op de voorgenomen manier, nakomen.

Kosteloos annuleren

In beginsel bestaat er geen recht op het kosteloos annuleren van een vervoersovereenkomst. De ANVR heeft haar leden opgeroepen geen reizen naar China uit te voeren en reeds geboekte reizen kosteloos te annuleren. De verkoper en de luchtvaartmaatschappij zijn echter beide geen lid van de ANVR. De luchtvaartmaatschappij kan dan ook niet aan deze oproep worden gehouden.

Nieuwe reis via andere aanbieder

Uiteraard staat het u vrij via een andere aanbieder een alternatieve reis te boeken. Let wel op dat u dan meestal geen gebruik kunt maken van de retourreis. Mist u de heenreis dan wordt de terugreis vaak automatisch geannuleerd.

Conclusie

Ik raad u aan om de luchtvaartmaatschappij (schriftelijk) te vragen om bevestiging dat zij zullen nakomen. U kunt gelet op de nabije datum van vertrek een korte termijn voor deze bevestiging aanhouden (bijvoorbeeld 3 werkdagen). Hierbij raad ik u aan om te vermelden dat u dan verwacht dat zij u een gewijzigd vluchtschema binnen die termijn ter hand zullen stellen. Ook raad ik u aan om te vermelden dat als de luchtvaartmaatschappij niet (tijdig) kan bevestigen dat zij zullen nakomen, u de overeenkomst ontbindt. Na ontbinding van de overeenkomst moet de luchtvaartmaatschappij de ticketprijs retourneren.

Als de luchtvaartmaatschappij zegt na te zullen komen zal de reis worden omgeboekt. Het is immers niet mogelijk op de voorgenomen wijze uitvoering te geven aan de vervoersovereenkomst. Als de luchtvaartmaatschappij niet zal nakomen heeft u het recht de overeenkomst te ontbinden.

Het valt niet aan te raden de overeenkomst te annuleren, omdat u in dat geval waarschijnlijk annuleringskosten verschuldigd raakt.

Voor meer informatie over de rechten van vliegtuigpassagiers verwijs ik u graag naar onze website.