Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geannuleerde vlucht

Vraag gesteld door K. Gieteling op 23 februari 2020

Ik ben momenteel in Palermo en zou dinsdag terugvliegen via Rome. Nu zijn er stakingen gaande en is mijn vlucht omgeboekt. Ben ik verzekerd voor de kosten van extra hotelovernachting etc?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent op dit moment in Palermo. Dinsdag zou u terug vliegen maar door stakingen is uw vlucht omgeboekt. Hierdoor heeft u een extra hotelovernachting en uw vraag is of u verzekerd bent voor deze kosten.

Recht op verzorging

Het betreft hier een geannuleerde vlucht. In dat geval heeft u recht op een retourvlucht naar het eerste vertrekpunt. Daarnaast heeft u recht op verzorging, wat betekent:

  • maaltijden en verfrissingen, in redelijke verhouding tot de wachttijd.
  • hotelovernachting in het geval dat een verblijf van één of meer nachten noodzakelijk wordt, of waarin een langer verblijf noodzakelijk wordt dan het door de passagier geplande verblijf.

Financiële compensatie

Daarnaast heeft u mogelijk recht op financiële compensatie. Alleen als de annulering het gevolg is van overmacht, heeft u geen recht op een financiële compensatie. Van overmacht is o.a. sprake als de annulering ontstaat door situaties waar de luchtvaartmaatschapppij niets aan kan doen, bijvoorbeeld bij een orkaan, aswolk van een vulkaan of oorlog.

Reisverzekering

Of u recht heeft op een vergoeding op grond van de reisverzekering, hangt af van de polisvoorwaarden van uw reisverzekering. U kunt dit in de voorwaarden terugvinden of u kunt contact opnemen met de schadeafdeling van de verzekeringsmaatschappij.

Rechtsbijstand

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand, dan raad ik u aan deze in te schakelen. Meer informatie over annulering vindt u op onze website.