Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper uitlenen verzekeren

Vraag gesteld door op 4 mei 2020

Wij willen onze camper uitlenen aan vrienden. Hoe moeten / kunnen we dat het beste qua verzekering regelen. Wij hebben de camper (1995) WA bij jullie verzekerd, maar dit lijkt ons niet afdoende?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt uw camper uitlenen aan vrienden. U wilt graag weten waar u rekening mee moet houden en of u de verzekering moet aanpassen. De camper uit 1995 is WA verzekerd.

Bruikleen

Als u uw camper uitleent, ontstaat er een overeenkomst van bruikleen. Deze overeenkomst verplicht de lener dat hij de camper in dezelfde staat teruggeeft. Aan het gebruik van een auto zijn risico’s verbonden. Het is voor u als uitlener belangrijk dat de lener deze eventuele kosten kan betalen en dat u hier duidelijke afspraken over maakt.

Verzekering

De huidige WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade aan derden. Beschadiging van de camper, maar ook het no-claim verlies en/of eigen risico kunt u op lener verhalen. Ook bij een cascoverzekering is er vaak sprake van een eigen risico en/of no-claimverlies, ook dit verlies kunt u op de lener verhalen. Het is belangrijk dat u zich beiden bewust bent van dit risico.

Let op, een bestuurder is bij een aanrijding door eigen schuld niet verzekerd vanuit de WA-dekking. Het is daarom verstandig om een ongevallen inzittenden- of schadeverzekering inzittenden af te sluiten.

Conclusie

Het is belangrijk dat u goede afspraken maakt met de lener van de camper en de lener ingeval van schade, boetes of andere kosten deze kosten aan u kan/wil vergoeden. Het kan raadzaam zijn om een uitgebreidere verzekering af te sluiten met het oog op schade aan de camper, die niet gedekt wordt vanuit een WA-verzekering. Ook is het raadzaam om een inzittendenverzekering af te sluiten voor dekking van een ongeval door eigen schuld.

Voor meer informatie over het uitlenen van een auto en de risico’s hierbij, verwijs ik u graag naar onze website.