Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stoelverhoger buitenland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 oktober 2019

We gaan met het gezin op vakantie naar amerika, daar n rondreis maken in gehuurde auto. Moeten mijn kinderen van 5,7,9,10 daar op een stoelverhoger? Is het evt mogelijk om eigen stoelverhogers mee te nemen in het vliegtuig om ze daar te gebruiken?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U gaat met het gezin naar de Verenigde Staten een rondreis maken in een gehuurde auto. U vraagt zich af of uw kinderen op een stoelverhoger moeten en zo ja, of u die mag meenemen in het vliegtuig.

Op ANWB landeninformatie vindt u hierover de volgende informatie:

  • In alle staten van Amerika is het gebruik van een kinderzitje verplicht. Criterium voor het verplichte gebruik van een kinderzitje is in de regel de leeftijd van het kind, vaak aangevuld met een gewichts- en/of een lengte-eis. De regelgeving met betrekking tot het gebruik van kinderzitjes verschilt per staat, maar voor de VS als geheel kunnen wel de volgende algemene richtlijnen worden vermeld:
    • Baby's moeten in een aantal staten tot ze ten minste 1 jaar zijn en 9 kg wegen (in New Jersey 2 jaar en 15 kg), worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje met de rug naar voren. Wanneer een dergelijk kinderzitje voorin wordt geplaatst, moet de airbag zijn uitgeschakeld.
    • Kinderen moeten in meer dan de helft van het aantal staten tot ze ten minste 8 jaar (in Tennessee en Wyoming 9 jaar) zijn, worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje. In diverse staten ligt de leeftijd lager of geldt een gewichts- of lengtelimiet.  
    • Kinderen moeten in een aantal staten 4 jaar zijn om op een goedgekeurde zittingverhoger te mogen zitten.
    • Kinderen mogen in een aantal staten tot een bepaalde leeftijd niet op de voorbank zitten (vaak tenzij de auto maar één rij stoelen heeft of de achterbank al is bezet met kinderen van de aangegeven leeftijd). In Washington is die leeftijd 13 jaar, in Delaware, Louisiana en Maine 12 jaar. In diverse andere staten ligt die leeftijd lager of geldt een gewichts- of lengtelimiet.
  • Zie iihs.org (selecteer 'Topics/Child safety/State laws') of  drivinglaws.aaa.com (selecteer 'Child passenger safety') voor een gedetailleerd overzicht van de eisen per staat ten aanzien van het veilig vervoer van kinderen in een auto of camper.

Aangezien de regelgeving in de Verenigde Staten per staat kan verschillen, adviseer ik u contact op te nemen met de verhuurmaatschappij om navraag te doen welke kinderzitjes u nodig heeft. Als stoelverhogers zijn toegestaan, kunt u voorts bij de luchtvaatmaatschappij navragen of u deze mee mag nemen in het vliegtuig.