Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opzeggen huurplaats stacaravan en verkoop

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 september 2019

Wij hebben een stacaravan op Midden Veluwe (geen Recron lid) en willen na 25 jaar de staplaats opzeggen. Volgens de campingeigenaar mogen wij de caravan niet verkopen omdat deze te oud is (25 jaar). Wij dienen E 2.500 te betalen aan hem en dan hoeven wij de kavel niet leeg op te leveren (dus bestrating en begroeiing weghalen). Normaal vraagt hij hiervoor E 3.500/E 4.000 maar hij gaat onze caravan nog twee jaar gebruiken voor zijn personeel of stagiaires die daar dan kunnen verblijven. Daarom krijgen wij E 1000,- korting. Hij geeft aan dat hij kosten moet maken om de caravan op te knappen en dat hij dan na twee jaar de caravan alsnog moet laten slopen met alle bijbehorende kosten. Wij mogen onze persoonlijke spullen eruit halen en verder het meubilair achterlaten. Als wij de caravan zelf willen weghalen moet dit door een door hem voorgeschreven bedrijf gebeuren omdat hij niet zomaar iedereen op de camping wil. Wij voelen ons met de rug tegen de muur gezet en vragen ons af of dit redelijk is. Wij vinden het bijbetalen van E 2.500 nog een behoorlijk bedrag.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U huurt al 25 jaar een plaats op een camping. U wilt deze plaats opzeggen. Nu mag u de caravan niet doorverkopen. U moet bovendien betalen voor het feit dat de caravan weggehaald moet worden.

Op zich huurt u de plaats en is de caravan uw eigendom. Als u de huur opzegt moet u de plaats leeg opleveren. Dat is alleen anders als de campingeigenaar u toestemming geeft om de caravan te verkopen. De campingeigenaar mag ook aangeven wie op het terrein werkzaamheden uitvoert. Ook mag de campingeigenaar daar zelf een bedrijf voor benaderen. De prijs moet dan wel marktconform zijn.

Nu is het in uw geval zo dat de caravan nog enkele jaren gebruikt zal worden voor personeel of stagiaires. De campingeigenaar neemt de caravan dus in feite over. De caravan wordt niet direct weggehaald. Dan is het ook niet redelijk dat u nu kosten moet betalen voor het verwijderen van de caravan. Dat zal de campingeigenaar zelf moeten doen als het zover is.

In uw geval zou het dan ook redelijk zijn als u een vergoeding ontvangt voor uw caravan en geen kosten hoeft te betalen voor het verwijderen daarvan. Het is natuurlijk altijd een kwestie van onderhandelen. Maar blijft de caravan staan, dan is dit aanbod naar u toe niet redelijk.

Meer informatie over rechten op de camping vindt u op onze website.