Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzone Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 augustus 2019

In Florence hebben we de auto geparkeerd in de milieuvrije zone. Echter bij het er naar toe rijden zijn we per abuis in de milieuzone terecht gekomen maar zijn wel gelijk dezelfde weg achteruit weer terug gereden. Ook in Lucca gebeurde ons dit. We parkeerden in de milieuvrije zone maar bij het wegrijden reden we per abuis even in de milieuzone. Hier zijn we ook dezelfde weg direct weer terug gegaan.

Wat kunnen we aan boete verwachten en wat is jullie advies aan ons om te kunnen doen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent in Florence en Lucca per ongeluk een milieuzone ingereden. U vraagt wat u kunt verwachten.

In principe kunt u uit Florence en Lucca een boete verwachten. Dit kan enkele maanden of soms langer duren. Houd uw brievenbus in de gaten! In het algemeen is de bekeuring in het Italiaans met een vertaling in het Nederlands of Engels. Daarop staat precies vermeld wat u kunt doen, hoe u kunt betalen en binnen welke termijnen dat is.

Wanneer u een bekeuring ontvangt en u betaalt deze binnen 5 dagen, dan betaalt u een lagere boete (ca. € 90). Naarmate u meer tijd laat verlopen tussen ontvangst van de bekeuring en de betaling, wordt het bedrag alleen maar hoger.

Wanneer u een bekeuring ontvangt, kunt u in bezwaar gaan. Of het verweer dat u per ongeluk eventjes in de milieuzone hebt gereden succesvol zal zijn, weet ik niet.

De wijze van innen is voor Florence en Lucca verschillend. Anders dan bij ons, maken Italiaanse steden gebruik van verschillende incassobureaus. Op onze website kunt u lezen waar u rekening mee moet houden.