Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geld in Polen

Vraag gesteld door op 17 januari 2020

Wil graag weten hoe je het beste geld kunt wisselen in Polen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over het wisselen van geld in Polen. U vraagt zich af hoe u dit het beste kunt doen.

Geld omwisselen in Polen
Voor het wisselen van Euro naar Zloty in Polen kunt u terecht bij banken, post- en wisselkantoren en hotels. Hotels hanteren doorgaans een minder gunstige wisselkoers dan banken, post- en wisselkantoren. Een geldwisselkantoor berekent een andere (minder gunstige) koers dan de werkelijke valuta koers.

Geld omwisselen in Nederland
Bij ABN AMRO, GWK Travelex en andere geldwisselkantoren kunt u voor uw vertrek naar Polen al geld omwisselen. Het voordeel is dat u dan bij aankomst al over Zloty beschikt en niet afhankelijk bent van openingstijden. Ook hoeft u niet na aankomst op zoek naar een geldwisselkantoor. Het belangrijkste nadeel is dat het erg duur is om buitenlandse valuta in Nederland te bestellen. Naast een ‘ongunstige’ wisselkoers worden hiervoor meestal kosten in rekening gebracht.

Betalen met bankpas of creditcard
Polen in lid van de EU. Betalen met de bankpas in de winkel kost dan niets. U betaalt het bedrag in Zloty en uw bank rekent dit om naar Euro. Op deze manier betaalt u effectief de minste kosten. Het belangrijkste nadeel is dat niet iedere winkel of horeca gelegenheid maestro-kaarten accepteert. In dat geval kunt u wel vaak met credit card betalen. Ook betalen met de credit card binnen de EU is gratis.

Als u toch contant geld wilt, is het doorgaans het voordeligst om geld op te nemen bij een geldautomaat. Let op, gebruik daarvoor wel de bankpas. Voor het opnemen van geld met een credit card worden wel kosten gerekend. De kosten van de plaatselijke banken voor het opnemen van geld verschillen sterk. Kijk hoe hoog de kosten zijn en vergelijk enkele banken. U kunt de transactie altijd afbreken als u de kosten te hoog vind.

Voor meer informatie over betalen in Polen verwijs ik u graag naar onze website.