Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Italië milieuzone

Vraag gesteld door E. Knol op 25 april 2019

Een vriend en ik zijn in 2016 in de stad Florence geweest, Nu zijn we daar in een hotel verbleven en we krijgen nu een boete omdat we in een milieu zone reden. Ik had mijn ouders hun auto meegenomen een Seat Ibiza uit 2013. De boete staat op hun naam terwijl ik de bestuurder was.

Deze milieu zone ligt aan dezelfde straat als het hotel. Deze boete is via het NIB gegaan en zij zeggen dat er in 2017 een aangetekende brief verstuurd is. daar hebben ze bewijsstukken van opgestuurd en ze zeggen nu dat ik geen bezwaar meer kan maken. Ik las op deze site dat alleen het CJIB je kan dwingen tot betalen maar volgens het NIB klopt dit niet. Ik wil een aangetekende brief met bezwaar indienen maar las dus wanneer dit afgekeurd wordt ik er een boete overheen krijg. Sta ik in mijn recht of kan ik beter betalen? En wat gebeurd er wanneer ik niet betaal?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft in 2016 met de auto van uw ouders een verkeersovertreding begaan wegens het rijden in een verkeersluwe zone in Florence.  Onlangs heeft een aanmaning van een incassobureau (NIB) ontvangen voor de boete wegens deze verkeersovertreding. U heeft de oorspronkelijke boete nooit ontvangen. Volgens het NIB is u in 2017 een aangetekende brief gestuurd met het oorspronkelijk proces-verbaal. Daarvan hebben zij u bewijs toegezonden.U wilt weten of u bezwaar kunt maken en wat er gebeurt als u de boete niet betaalt.

Boete gaat naar kentekenhouder
In Italië wordt alleen bij zwaardere verkeersovertredingen (waar een puntensysteem voor geldt) aan de kentekenhouder gevraagd wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Dit is niet het geval bij een overtreding bij het rijden in verkeersluwe zone. In deze lichtere overtredingen ontvangt de kentekenhouder (in dit geval uw ouders) de boete.

Bezwaar
Bezwaar maken is nu geen optie meer, omdat het NIB bewijs heeft geleverd dat de oorspronkelijke boete aangetekend is verstuurd. De bezwaartermijn is intussen verlopen. Het staat u uiteraard vrij alsnog bezwaar te maken, maar de kans is klein dat het gehonoreerd wordt. Eén van de bezwaargronden is dat een hotel in een verkeersluwe zone lag en het hotel het kenteken van de hotelbezoeker aan de gemeentelijke politie heeft doorgegeven.

Betalen?
Als u betaalt, dient u het openstaande boetebedrag (het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal, te voldoen.  Eventuele andere kosten die het incassobureau in rekening brengt (zoals incassokosten of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen.

Het NIB mag buitenlandse boetes innen, maar kan betaling niet afdwingen. Dat kan alleen het CJIB.  

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.