Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helmplicht snorfiets?

Vraag gesteld door J.J. van Eysden op 8 april 2022

Is er voor een snorbrommer ook een helmplicht in 2023?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Helmplicht snorfietsers
U heeft een vraag over de invoering van de helmplicht voor snorfietsers. U wilt graag weten of er met ingang van 2023 ook een helmplicht geldt voor snorfietsers.

Helmplicht
Op dit moment is de regel dat als de gemeente besluit dat de snorfietsers (deels) gebruik moeten maken van de rijbaan, er een helmplicht geldt. Momenteel geldt de helplicht voor snorfietsers alleen in Amsterdam en Utrecht.

Goedgekeurde helm
Snorfietsers moeten een goedgekeurde helm dragen, dus met een keurmerk. Snorfietsers mogen een brommerhelm of een speedpedelec-helm dragen, mits deze is voorzien van ECE-keurmerk.

Algemene helmplicht
De Minister heeft besloten dat er een algemene helmplicht moet komen die o.a. ook voor snorfietsers geldt. Over de inwerkingtredingsdatum is, na een aangenomen motie in de Tweede Kamer, nog geen definitief besluit genomen. De verwachting is dat de helmplicht voor snorfietsers op zijn vroegst wordt ingevoerd per 1 september 2022.

Conclusie
Er komt een algemene helmplicht voor snorfietsers. De Tweede Kamer wil dat de helmplicht eerder wordt ingevoerd dan 1 januari 2023, maar over de (vervroegde) inwerkingtreding is nog geen besluit genomen. Op zijn vroegst geldt de algemene helmplicht voor o.a. snorfietsers per 1 september 2022.

Meer weten?
Micromobiliteit (anwb.nl)
Moet ik een helm dragen op mijn snorfiets? | Rijksoverheid.nl

Update 30-06-2022
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen: rijksoverheid helmplicht.