Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tolbadge

Vraag gesteld door R. Mighorst op 14 juni 2021

Ik heb een paar jaar geleden bij jullie een tolbadge gekocht voor de auto. Kan ik deze ook voor de motor gebruiken? Staat hij niet op kenteken? Welke poortjes moet ik dan nemen of juist niet. Wordt de motor herkend zodat ik niet voor een auto hoef te betalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van de tolbadge bij een motorfiets.

Ik weet niet over welk type tolbadge u beschikt maar voor alléén Frankrijk is deze niet kenteken gebonden en hoeft niet aangepast of geregistreerd te worden. Area meldt dat u met elk willekeurig voertuig kunt rijden; het tolsysteem herkent automatisch wat voor type u rijdt. Voor de nieuwe tolbadges (Frankrijk/Spanje/Portugal of Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië) geldt dat deze wél kenteken gebonden zijn. Indien men in dat geval een ander voertuig wil gebruiken, moet men het kenteken wijzigen. Dit kan in de persoonlijke Area account.

Ik reis per motor, waar moet ik de badge plakken?
Plak indien mogelijk, de badge op een windscherm (aan de binnenzijde). Haal de badge er wel af wanneer er geen toezicht op de motor is in verband met diefstal. Ook mag je de badge in het borstzakje van je motorjack dragen of in een transparante tanktas. Zie voor aanvullende uitleg onze pagina: Hoe werkt de tolbadge?

Ik vond nog het volgende filmpje. Misschien is dat nog een goed alternatief om zo soepeltjes door de poortjes te gaan.