Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor invoeren uit Polen

Vraag gesteld door op 14 september 2020

Ik kan een Nieuwe Suzuki DR 650SEL kopen in Polen. 5 km op de teller. Deze motor is uit Canada ingevoerd in Polen en komt uit 2018. Wat is de waarde? Suzuki nl weet het niet. Hoe bereken ik de bpm in zo een geval? De koopprijs zal rond de 6800 liggen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een ingevoerde motorfiets uit 2018 die wat tellerstand betreft feitelijk nieuw is.
 
U vraagt vermoedelijk naar de oorspronkelijke waarde, dus de netto catalogusprijs die u bij import nodig heeft. U heeft al navraag gedaan bij de importeur en wij moeten het antwoord óók schuldig blijven. Deze motor is immers niet geïmporteerd in die periode en ook niet in een recent verleden. En van wat niet in Nederland is verkocht bestaat uiteraard ook geen verkoopprijs.
 
Dan ben je min of meer aangewezen op een motor die enigszins vergelijkbaar is met die catalogusprijs als uitgangspunt. Ook dat is lastig omdat er eigenlijk geen goede vergelijking bestaat. Maar misschien zou u een catalogusprijs kunnen opgeven van rond de 8.200 euro met 5.990 euro als netto catalogusprijs. Maar let op: omdat de motor slechts 5 km op de teller heeft, zal de belastingdienst u ook BTW in rekening brengen en is er géén afschrijving van de BPM. Feitelijk wordt de motor als nieuw beschouwd en schat ik in dat u ruim 2.000 euro moet gaan betalen aan BTW en BPM.
 
Misschien zou u aanvullend nog kunnen informeren bij de belastingdienst; 0800 - 0749 (gratis) of het betreffende voertuig fiscaal gezien inderdaad voor ''nieuw'' wordt aangeslagen. Want dan lijkt goedkoop al gauw duurkoop te gaan worden en zou u misschien over de koopprijs verder moeten door onderhandelen.