Filerijden als stoplicht op rood staat

Vraag gesteld door T. Chung op 09 september 2020

Ik vroeg me af of het mag om tussen auto's te rijden wanneer het stoplicht op rood staat? Vaak zie ik het gebeuren in het verkeer dat vele motorrijders het doen.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het eigenlijk is toegestaan wanneer motorrijders tussen de auto's vooraan bij een rood verkeerslicht gaan staan.

Het is niet bij wet geregeld dat motoren tussen de files door mogen rijden, maar er is een gedragscode met bijbehorende gedragsregels. Een motorrijder mag tussen een file doorrijden. Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto's mag niet meer zijn dan 10 km/h. Een rij vóór een rood verkeerslicht wordt ook beschouwd als file. Dan valt dit ''voorkruipen'' onder dezelfde noemer maar binnen de gedragscode. Mits die ruimte er uiteraard is én je het verdere verkeer niet hindert. Anders kan een dienstdoende agent toch een boete uitschrijven.

Overigens is deze actie niet altijd met als doel als eerste weg te zijn. Dat kan overigens ook juist gevaarlijk zijn wanneer je een andere verkeersdeelnemer ineens tegenkomt die dik door rood is gereden. De keuze om voor te piepen is ook omdat achteraan in de rij een motor voor achteropkomend verkeer wel ineens heel kwetsbaar wordt. Zoals óók in de file ontstaan de meeste ongelukken juist achterin de rij en daar wil een motorrijder om die reden dan liever ook niet zijn.

Zie aanvullend Vijf vragen over motoren in de file.