Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waardebepaling youngtimer

Vraag gesteld door op 23 juli 2020

Graag wil ik onze priveauto, een youngtimer, via mijn eigen eenmanszaak kopen en deze ook prive gaan rijden zodat ik gebruik kan maken van de belastingtechnisch gunstige youngtimer regeling.

Hoe kan ik de waarde bepalen van de auto zodat ik hem kan kopen (op de site is geen mogelijkheid om de waarde van youngtimers te bepalen)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de waarde nodig van een youngtimer om dit privé bezit ook zakelijk in te zetten.

De ANWB Koerslijst gaat niet verder dan 15 jaar terug en ik adviseer u om een taxateur de waarde te laten bepalen. Dat is wel zo handig óók bij total loss of diefstal wanneer je dan toch een bepaalde waarde moet aantonen. Hier een voorbeeld van een taxatie bureau maar en zijn er uiteraard meerderen.

Reacties

J. Haarman

Auteur - 22 oktober 2023

Mag wel wat specifieker, geef ook enkele andere koers waarde bepalers .. beetje simpel dit

Jos

ANWB Expert - 25 oktober 2023

Voor het vaststellen van de waarde van een youngtimer is er naast de ANWB Koerslijst (t/m 18 jaar oud) ook een ander indicatie mogelijk. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk overeenkomstige exemplaren zoals aangeboden op occasion websites. Het gaat om de waarde in het economische verkeer. Dat kan dan ook de aanschafprijs zijn wanneer dat recent heeft plaatsgevonden. Heb je het voertuig al langer in bezit en bereikt deze nu de leeftijd van 15 jaar, dan biedt de ANWB Koerslijst uitkomst voor de waarde of eventueel een indicatie van Marktplaats. En in bepaalde gevallen is misschien een taxatie noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een nog al exclusief voertuig.