Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invoer België naar Nederland

Vraag gesteld door M.D.S.K. Koesal op 22 december 2019

Ik wil graag een Yamaha MT07 uit 2016 importeren vanuit België naar Nederland. Wat is de procedure van A tot Z?
Hoe schrijf je het voertuig over naar mijn naam?  Wat is het verschuldigde BPM bedrag? Hoe vertrouw ik de koper bij het kopen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van motorfiets vanuit België.
 
Nieuw was deze motor destijds in Nederland 7299 euro. Netto moet u dan een bedrag noteren van 5384 euro en zal het te betalen restant bedrag aan BPM ruwweg tussen de 355-385 euro bedragen. Dat moet u uiteindelijk afstaan aan de Belastingdienst. Voor het gehele import traject verwijs ik u naar de RDW pagina ''Invoeren vanuit EU- of EVA-land''.

Uiteraard zal bij de aanvraag van het Nederlandse kenteken het voertuig ook tenaamgesteld gaan worden, met automatisch ook de MRB verplichting. Dat gaat allemaal in een moeite automatisch mee in het gehele traject.
 
Hoe u de verkoper kunt vertrouwen is een lastige vraag. De aanschaf bij een motorzaak met aankoop factuur etc. is in de regel wel een redelijk safe. Maar een onbetrouwbare particuliere verkoper valt nu eenmaal niet aan bepaalde uiterlijke kenmerken te herkennen. Ik denk dat u niet méér kunt doen dan vragen naar misschien een aankoopfactuur en een onderhoudsboekje met eventuele onderhoudsfacturen. Misschien zou u ook een koopovereenkomst kunnen opstellen en uiteraard de voertuigpapieren die de RDW nodig heeft als zijnde de typegoedkeuring.