Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dikte remschijven

Vraag gesteld door J. Stoffer op 22 juli 2020

Heb 1 mnd geleden een 2e hands motor gekocht (BMW K1200GT 2008) bij een Bovag Motor dealer. Bij aankoop gaf de verkoper aan dat de remmen werden nagekeken, daar het rode remlampje ging en bleef branden tijdens proefrit. Uiteindelijk zijn er op het voorwiel 4 nieuwe remblokken geplaatst.

Nu heb ik de dikte van de remschijven gemeten (inmiddels 700 km verder) en wat blijkt, de dikte is 4.5 respectievelijk 4.46 (gemeten met een niet geijkte micrometer). De minimum dikte moet zijn 4.5 mm.

Op deze motor zit 6 mnd Bovag garantie, moet deze dealer de betreffende remschijven vervangen onder de noemer Bovag garantie? Wat mij bevreemdt is dat men alleen de remblokken heeft vervangen, kan het ook zo zijn dat als men de schijven gaat vervangen dat dan ook weer de remblokken aan de beurt zijn (daar bij nieuwe schijven ook nieuwe remblokken geplaatst moeten worden)? Had het bedrijf al een mail verstuurd met betreffende foto van micrometer, maar communicatie is niet hun sterkste punt, hoe nu verder qua e.v.t. procedure?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De remschijven van uw recent aangeschafte BMW motorfiets hebben nagenoeg de minimaal voorgeschreven dikte bereikt. U vraagt of deze onder de noemer van Bovag garantie dan vervangen moet worden.

Het uitgangspunt is dat wanneer u een motorfiets afgeleverd krijgt, de staat van onderhoud zodanig is dat u niet al op kort termijn voor onderhoudswerkzaamheden terug moet. Wanneer dit na 700 km de gemeten schijfdikte is, had dit bij aflevering tegelijk met de blokken meegenomen moeten worden. Er is feitelijk sprake van achterstallig onderhoud en dat mag niet voor uw portemonnee zijn.

Het is inderdaad zo dat bij nieuwe schijven óók meteen nieuwe blokken horen. Maar ik kan me voorstellen dat de huidige blokken nog zodanig fris zijn dat deze op een nieuwe schijf nog prima hun werk kunnen doen. Hopelijk is de verkoper zo sportief tóch te reageren met een positief bericht. Anders zou u een ingebrekenstelling kunnen opstellen en de verkoper doen toekomen om er toch wat meer dwang achter te zetten. Een voorbeeld brief vindt u op onze pagina Klachten na Aankoop.