Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstof

Vraag gesteld door W.F. Willems op 21 juli 2020

Waarom is in Duitsland wel benzine 95 E5 verkrijgbaar en in ons land niet? Bij mijn garage staat nl. een bordje op de balie: liever geen E10 tanken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De benaming E10 en E5 zijn sinds 2019 leidend. Dit geldt voor de gehele Europese Unie, waardoor benzine in veel Europese landen nu op dezelfde manier wordt aangeduid. E10 wordt dus op de meeste tankstations verplicht aangeboden. Alleen tankstations die maar één soort benzine kunnen aanbieden (één voorraadtank) zijn vrij in de keuze om E10 of een andere benzine -bijvoorbeeld E5- aan te bieden. Wanneer meer soorten benzine kunnen worden aangeboden, moet minimaal de helft van het aantal vulpistolen E10 bevatten.

In Nederland is E5-benzine in de praktijk de duurdere premium-benzine, meestal met octaangetal 98. In theorie zou dat ook Euro 95 E5 kunnen zijn maar dat ben ik eerlijk gezegd nog niet tegengekomen. Men kiest toch eigenlijk altijd voor de E5 98 octaan versie. De reden dat u het in Duitsland wél tegenkomt, zou om de bovenstaande reden kunnen zijn, dus dat er maar één voorraad tank is en de pomphouder daar bewust voor kiest. Of het betreft een locatie die meerdere producten kan aanbieden naast de verplichte E10, dus ook Euro 95 E5. Dat mag, die keuzevrijheid is er.

De ANWB heeft er altijd voor gepleit dat ook E5 (Euro 95 en/of SuperPlus) beschikbaar blijft toen E10 verplicht werd. Dat is gelukkig ook het geval maar nagenoeg altijd in de 98 octaan premium versie. De pomphouders hebben daar voor gekozen omdat nagenoeg alle relatief moderne benzine auto's geschikt zijn voor E10.

Ik weet niet welke dealer het betreffende bordje heeft op de balie maar de E10 Checker geeft aan of uw auto geschikt is voor E10, volgens de autofabrikanten zélf. Dus E5 95 is voor de verkoop niet heel relevant en men kiest als tweede product voor een duurdere premium variant. Ik verwacht dat raffinaderijen het in Nederland ook daarom niet meer aanbieden. Misschien incidenteel in Duitsland wel.