Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invoeren motor gegevens

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 juli 2019

Ben voornemens om in Italië een motor te kopen en deze in te voeren in NL. Dit heb ik al eerder gedaan, alleen was de motor toen al in NL aanwezig. Vanaf het moment van keuren ben ik bekend met het proces.
Nu zag ik dat jullie adviezen hierin geven. Wellicht dat jullie mij hiermee op weg kunnen helpen.
Wil graag een VIN check laten doen om er zeker van te zijn dat de motor niet is gestolen. Dit wil ik doen via deze pagina

Hoe kan ik controleren of er andere zaken op kenteken zijn geregistreerd, zoals openstaande boetes?
Mijn plan is dat ik de motor zelf naar huis rijd vanaf mijn vakantiebestemming. Ik las dat het mogelijk is een kurzzeitkennzeichen aan te vragen. Klopt het dat het kenteken via de volgende link ook in NL te gebruiken is? 

En kan ik met dat kenteken ook door Zwitserland en is het mogelijk een vignet te organiseren?
Welke gegevens (kentekenbewijzen)  worden aan mij overhandigd bij de koop?
Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een motorfiets te importeren vanuit Italië.

De Nederlandse Belastingdienst biedt inderdaad de mogelijkheid een onheffing aan te vragen, om met een maximale duur van 14 dagen in Nederland te mogen rijden met een in het buitenland afgegeven kenteken. Dat is gemakkelijk allemaal online te regelen zoals u zelf al heeft uitgevonden. Een Zwitsers tolvignet is bij de Zwitserse grens gewoon te koop of vooraf bij een van de ANWB winkels. ik kom nog aanvullende info tegen dat de motor afgemeld of uitgeschreven kan worden 'Rottamazione' of 'Uffici Motorizzazione Civile' (deze zit vaak in het gemeentehuis). Zo behoud je als het goed is de originele papieren om in Nederland vervolgens daarmee een Nederlands kenteken mee te kunnen bemachtigen. Wellicht weet de verkoper waar een dergelijk kantoor zich in zijn buurt bevind. Als het goed is geeft men aldaar ook een export kenteken af.

Met meer info kan ik u helaas niet van dienst zijn. Het importeren van voertuigen en hoe dat allemaal buiten onze landsgrenzen gaat is geen activiteit van de ANWB. Het is overal weer anders en kan ook weer plotseling veranderen. Er zijn ook tal van professionals die zich dagelijks bezighouden met import en daar veel meer kennis en ervaring in hebben.