Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Blauwe zone België voor motoren

Vraag gesteld door Malinda op 20 juni 2018

Parkeren voor motoren in België in de blauwe zone zonder tijdschijf, leverde me een boete op. Als toelichting zegt men mij dat ik in de zone mag parkeren maar wel de schijf neer moet leggen. Alle Belgische gemeenten hebben andere afspraken hierover. Als je in een gemeente sta in een blauwe zone en dat is ook een betaalzone dan moet je de schijf voeren. Klopt dit wel? Moet ik voordat ik naar België ga online opzoeken of ik de schijf neer moet leggen? Hoe zit dit wettelijk?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heft een parkeerboete uit België ontvangen, vanwege het parkeren van uw motorfiets in een blauwe zone, zonder daarbij gebruikmaking van een parkeerschijf. U vraagt of de boete wel terecht is.

Regels blauwe zone België
Tenzij anders is aangeven, mag u in België in een blauwe zone van ma. t/m za. van 9-18 uur met een parkeerschijf maximaal 2 uur worden geparkeerd. Buiten een blauwe zone gelden de regels van de blauwe zone ook als er verkeersborden staan met daaronder de afbeelding van een parkeerschijf.

Uitzonderingen regels blauwe zone

  • De blauwe zone-regelgeving is alleen van toepassing op motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, bussen enz.) en niet op motorfietsen, gemotoriseerde driewielers (trikes) en quads.
  • De beperkte parkeertijd is alleen van toepassing op het parkeren zelf en geldt dus niet als je stilstaat, bijvoorbeeld om een bestelwagen te laden als je verhuist.
  • De blauwe zone geldt niet voor mindervaliden: als hun mindervalidenkaart duidelijk op het dashboard ligt, kunnen ze onbeperkt parkeren.
  • Als er in de blauwe zone een parkeermeter staat, dan heeft die voorrang op de parkeerschijf en moet je betalen. Enkel als de parkeermeter defect is, mag je je parkeerschijf gebruiken.

Conclusie
De regels voor het parkeren in een blauwe zone in België gelden dus niet voor motorfietsen.

Meer informatie over regels blauwe zone België en over verkeersregels België vindt u op onze website.