Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn all-weather banden voor motoren elk seizoen in Duitsland toegestaan?

Vraag gesteld door gerard ververgaert op 8 juli 2017

Met welke banden kan men het hele jaar door in Duitsland , België en Frankrijk rijden met een motor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of all-weatherbanden toegestaan zijn onder winterse omstandigheden in Duitsland.

Wanneer deze all-seasonbanden een M+S aanduiding laten zien voldoet deze band formeel aan de eis en mag u zo bij winter weer zo rijden in Duitsland. Deze band zou inmmers geschikt moeten zijn voor modder en sneeuwachtige gebruiksomstandigheden. Maar pas op: bandenfabrikanten zijn vrij een M+S-logo te voeren, óók wanneer het een open open profiel betreft. Dat open profiel bij all-seasons is echter meer gericht om grip te bieden in off-road omstandigheden en niet per definitie óók bij winterse neerslag.

Ook de rubbersamenstelling is niet afgestemd op winters gebruik. Een échte winterband zal in de praktijk dus een duidelijke voorsprong hebben op een all-season band met meer off-road eigenschappen.

Overigens geldt van de genoemde landen alléén in Duitsland een verplichting voor banden geschikt voor winterse omstandigeheden. In Frankrijk is dit alleen verplicht als er een bord staat.

 

 


***

 

 

 

Reactie van Cathy Lutgert:

 

 

Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Meer informatie over winterbanden in Duitsland vindt u op onze website.