Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vraag over Remvloeistof

Vraag gesteld door Remvloeistof op 16 januari 2018

Ik heb een motor uit 1978. Altijd met DOT3 remvloeistof gewerkt. Heb nu de leidingen vernieuwd en alles schoongespoeld met alcohol. Wil nu overgaan op DOT 5 omdat dat langer bestendiger is en ik de motor maar af en toe gebruikt. Wil niet om de 2 jaar mijn remvloeistof vervangen. Kan ik overgaan op DOT 5,1 ?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft leidingen vervangen van het remsysteem waar altijd DOT3 remvloeistof in gezeten heeft en wil nu overgaan op DOT5 omdat u niet elke 2 jaar de remvloeistof wilt verversen.

• DOT 5 SBBF is niet compatibel met DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 NSBBF en moet derhalve niet worden gemengd met andere soorten. • FMVSS 116 vereist dan ook, dat DOT 5 SBBF purper gekleurd is, terwijl DOT 3, 4 en 5.1 NSBBF ongekleurd moeten zijn. Het natuurlijke kleurgamma van deze producten is kleurloos tot amber. • DOT 3, 4 en 5.1 NSBBF moeten onderling compatibel zijn indien zij correct zijn geformuleerd.

Op internet vond ik een duidelijke productinformatie.

Ook een DOT 5.1 remvloeistof moet elke 2 jaar vervangen worden en DOT 5 remvloeistof kan niet in uw remsysteem.

Het advies is dan ook om gewoon DOT 3 remvloeistof te blijven gebruiken omdat die het minst agressief voor het rubber is van dit remsysteem uit 1978.