Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wil mijn chalet verkopen op een (huur)standplaats van een recreatieoord, een overbuurman aldaar wil het graag kopen

Vraag gesteld door Marimaxima op 12 mei 2020

Moet ik nu nog extra kosten maken die in de verkoopvoorwaarden van de ondernemer staan en die voor ons niet meer nodig zijn zoals bv een ANWB expertiserapport, bemiddelingskosten (6 procent vd verkoop excl. Btw) aan de ondernemer, die geen enkele actie hoeft te ondernemen, maar wel alles wil beoordelen en daar ook fors aan wil verdienen ("vergoeding inzake de bemiddeling"), terwijl wijzelf al een verkoopprijs zijn overeengekomen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft zelf een koper voor uw chalet gevonden en nu wilt u weten of u verplicht bent aan de ondernemer bemiddelingskosten (6 procent excl. BTW) te vergoeden. Bovendien vraagt u zich af of het nog wel nodig is om een expertiserapport te laten maken nu er al een prijs is afgesproken met de verkoper.

Verkoop chalet

Om uw chalet te kunnen verkopen heeft u toestemming en medewerking van de ondernemer nodig. U huurt immers de grond van de ondernemer. En de ondernemer zal een nieuwe huurovereenkomst met de potentiële koper aan moeten gaan.

Verkoopvoorwaarden

De ondernemer hanteert verkoopvoorwaarden en daar heeft u zich aan te houden. Ondanks dat u al een prijs met de aspirant koper heeft afgesproken, heeft de ondernemer het recht om te eisen dat er een expertiseonderzoek wordt gedaan. Zo houdt de ondernemer immers het zicht op de prijs/kwaliteit van de chalets en caravans op zijn camping.

Recronvoorwaarden

In de Recronvoorwaarden is over bemiddelingskosten het volgende geregeld: De bemiddelingsvergoeding bedraagt een vast overeengekomen bedrag of een bepaald percentage van de verkoopprijs. Deze bemiddelingsvergoeding dient in redelijke verhouding te staan tot de te verwachten uren en kosten die de bemiddelaar maakt of zal maken voor zijn opdracht.

Conclusie

Het zou redelijk zijn als de ondernemer niet vasthoudt aan het volledige bedrag aan bemiddelingskosten, maar een redelijke vergoeding hanteert. Bespreek dit met de ondernemer.

Als u het niet eens bent met de vergoeding die de ondernemer verlangt dan kunt u dit voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie. U zult dan wel eerst onder protest moeten betalen en motiveren waarom u het er niet mee eens bent.

Waar u wel voor uit moet kijken is dat de ondernemer de mogelijkheid heeft om niet mee te werken aan de verkoop.

Meer informatie over chalet en uw rechten vindt u op onze website.